Letselschade Nieuws

Stijging aantal medische fouten

Geschreven op 27 februari 2015Stijging aantal medische fouten | Letselschade Test

Uit het jaarverslag van het Expertisecentrum Medische Zaken (EMZ) blijkt dat er in 2014 wederom meer medische fouten zijn gemeld bij het Openbaar Ministerie (OM). Het aantal medische fouten dat wordt gemeld stijgt al jaren achtereen. Het is onduidelijk of er daadwerkelijk meer medische fouten worden gemaakt of dat ze sneller worden gemeld door alle media-aandacht voor grote zaken in de afgelopen jaren. Zo waren er bekende zaken in het nieuws zoals die van ex-neuroloog Ernst Jansen Steur, maagchirurg Nick R. en de ‘Borstendokter’ Rock G.

Meer medische fouten in 2014

Het aantal medische fouten waarbij de patiënt kwam te overlijden, steeg naar 223 mensen. Dit, terwijl er in 2013 nog ‘slechts’ 173 personen kwamen te overlijden na een fout van een arts. In een jaar tijd is het aantal overleden personen door een medische fout dus gestegen met bijna 30%. Van de 223 meldingen die binnenkwamen bij het OM, leidden er 53 tot een gerechtelijk proces, bij de overige meldingen was er geen sprake van strafbare feiten of nalatig handelen van de arts. Al jaren achtereen stijgt het aantal meldingen bij het OM na een fatale medische fout. In 2011 werden er nog 92 gevallen van overlijden na een medische fout gemeld.

Bekende rechtszaken met medische fouten

Tot nu toe is het onduidelijk of de stijging van het aantal sterfgevallen na een medische fout komt doordat er gewoonweg meer medische fouten worden gemaakt. Het is namelijk ook mogelijk dat de media-aandacht voor grote rechtszaken, mensen bewust maakt dat ze als nabestaande melding kunnen maken bij het OM. Enkele bekende zaken waar Letselschade Test al eerder over schreef zijn: ex-neuroloog Ernst Jansen Steur, maagchirurg Nick R. en ‘borstendokter’ Rock G.

Gratis hulp bij medische fouten

Bent u het slachtoffer geworden van een medische fout waarbij u (blijvend) letsel heeft opgelopen? Wanneer dit letsel is ontstaan nadat de arts nalatig heeft gehandeld, is de kans groot dat u recht heeft op een letselschadevergoeding. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies in uw zaak.

« Terug naar het nieuwsarchief