Bedrag van te claimen smartengeld berekenen

Smartengeld claimen

De financiële vergoeding die iemand ontvangt als hij of zij emotionele schade heeft opgelopen als gevolg van lichamelijk of geestelijk letsel wordt smartengeld genoemd. Immateriële schade is ook een term die hier voor wordt gebruikt.

U ontvangt smartengeld voor alle schade die u heeft opgelopen en niet in geld valt uit te drukken. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van levensvreugde, aantasting in persoon (zoals psychische schade, belediging en inbreuk op privacy), het moeten leven met chronische pijn, het niet meer kunnen uitoefenen van een hobby.

Een misvatting die vaak bestaat is het feit dat smartengeld de totale letselschade omvat. Echter is dit slechts een onderdeel van de totale letselschadevergoeding. Naast de immateriële schadevergoeding ontvangt het slachtoffer namelijk ook nog de materiële schadevergoeding. Dit omvat alle letselschade dat in geld valt uit te te drukken. Denk hierbij aan verlies van inkomen, kosten van medische behandelingen en alle andere kosten die u heeft gemaakt en nog gaat maken.

Smartengeld berekenen

Er bestaan verscheidene situaties waarbij u smartengeld kunt claimen. Wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, bedrijfsongeval of medische fout en hieraan zelf geen schuld draagt, heeft u recht op smartengeld. De hoogte van het bedrag waar u recht op heeft is geheel afhankelijk van het type ongeval en het hieruit voortvloeiende letsel.

Bij veel slachtoffers van ongevallen is het niet bekend dat zij recht hebben op smartengeld ter compensatie van hun letselschade. De hoogte hangt af van meerdere factoren. De berekening hiervan is echter complex en kan het best worden gedaan door een letselschadespecialist. Onze letselschadespecialisten berekenen het exacte bedrag, zodat u geen geld misloopt door vergeten schadeposten.

Hoogte smartengeld bij letsel bepalen

Bij de berekening van de hoogte van smartengeld waar u recht op heeft ter compensatie, wordt er rekening gehouden met de volgende punten:

Smartengeld verzacht uw leed

 • het type letsel dat u heeft
 • de ernst van het letsel
 • de pijn die u heeft geleden tijdens het ongeval, herstel
 • of u met chronische pijn moet leven
 • hoe lang u nodig heeft om te herstellen
 • blijvende lichamelijke beperkingen die uw leven beïnvloeden
 • littekens en andere visueel zichtbare gevolgen van het letsel
 • de invloed van het letsel op uw sociale leven
 • niet meer kunnen uitoefenen van een hobby
 • mate van arbeidsongeschiktheid
 • de impact van het letsel op uw carrière

Aan de hand van deze punten wordt bepaald wat de hoogte is van het smartengeld waar u recht op heeft.

Laat de exacte hoogte van uw smartengeld berekenen

Het berekenen van smartengeld is een complexe taak. Er bestaan geen exacte vergoedingen voor de hierboven beschreven punten. Bijna altijd wordt er aan de hand van eerdere uitspraken de hoogte van het smartengeld berekend.

Wilt u uw te claimen smartengeld berekenen? Neem gratis en vrijblijvend contact op met een letselschadespecialist van Letselschade Test. Wij voorzien u van gratis advies en kunnen u op weg helpen bij het verkrijgen van smartengeld. Hierbij zullen wij u advies geven welk letselschadebureau u het best verder kunt helpen bij het claimen van uw smartengeld.

Onze zelf ontwikkelde test geeft u een snelle indicatie of u in aanmerking komt voor smartengeld. Door op de onderstaande knop te klikken, wordt u automatisch doorverwezen naar onze test. Doorloop deze test en claim waar u recht op heeft!


Hulp bij letselschade nodig?

Wanneer u vragen heeft over letselschade of het verhalen van uw letselschadeclaim, neem dan contact op met een van onze letselschadespecialisten. U kunt hen gratis en vrijblijvend om letselschade advies vragen via ons telefoonnummer +31 (0)85 - 500 6400 of via het contactformulier op deze website.

22 van onze bezoekers beoordelen de inhoud van deze pagina met een 9.5 uit 10 ( Letselschade Test ) - 22 van onze bezoekers beoordelen de inhoud van deze pagina met een 9.5 uit 10 ( Letselschade Test )
Beoordeel deze pagina