Schadevergoeding voor medische fout

Letselschade medische fout

Medische letselschade claims nemen wij niet meer in behandeling. Onderstaande tekst dient uitsluitend informatieve doeleinden.

Ieder jaar lopen ongeveer 40.000 mensen letselschade op als gevolg van een medische fout. In 2.000 van deze gevallen is zelfs bekend dat de patiënten in kwestie zijn overleden als gevolg van een verwijtbare medische fout van de behandelend arts. Dit is een aanzienlijk percentage van het totale aantal. Bij het claimen van medische letselschade is het noodzakelijk eerst de nodige bewijslast te verzamelen.

Medische fout moet bewezen worden

Letselschade medische fout claimenAls u het slachtoffer bent geworden van een medische fout, dan kunt u een aanzienlijke letselschadevergoeding verkrijgen. Het ziekenhuis of de arts is hier vaak voor verzekerd. Het is wel belangrijk dat u weet dat niet iedere medische fout direct verwijtbaar is. Alleen wanneer te bewijzen is dat de arts nalatig heeft gehandeld, kan er een claim worden ingediend om uw letselschade te vergoeden.

Bewijzen van medische fout

De behandelend arts of het ziekenhuis bestempeld medische fouten vaak als complicatie. Vanwege het feit dat de scheidslijn tussen een medische fout en een complicatie vaag en dun is, kan het moeilijk zijn te bewijzen dat er werkelijk een medische fout is begaan. Een onafhankelijk medisch deskundige zal zich daarom bij onenigheid tussen patiënt en arts of ziekenhuis buigen over de zaak. De deskundige zal oordelen of de arts of het ziekenhuis aansprakelijk gesteld kan worden.

Medisch dossier

Het belangrijkste bewijsstuk bij medische fouten is het medisch dossier. Hierin staat wat voor zorg er aan u is verleend, echter wordt deze bewijslast door de aansprakelijke partij opgesteld. Daarom zien wij nogal eens dat het medisch dossier niet klopt of onvolledig is. Uw medisch dossier kunt u opvragen in het ziekenhuis waar u behandeld bent. Wanneer u de kopieerkosten vergoedt, zijn zij verplicht om u een kopie hiervan te verstrekken.

Soorten medische fouten

Medische fouten zijn er in diverse soorten. Hierbij enkele voorbeelden waarbij de arts of het ziekenhuis aansprakelijk stellen mogelijk is.

  • Onvoldoende voorlichting: wanneer een arts u onvoldoende informatie verstrekt over het belang, de mogelijke gevaren of alternatieven van de ingreep, en u met deze informatie de ingreep waarschijnlijk niet had laten plaatsvinden.
  • Verkeerde diagnose: bij het stellen van de verkeerde diagnose kan verstrekkende gevolgen hebben voor de patiënt, ook wanneer dit niet direct leidt tot het gebruik van medicatie of een ingreep.
  • Fout in de uitvoering van de ingreep: bij een fout tijdens de operatie kan de behandelend arts worden aangeklaagd.
  • Fout tijdens de nazorg: wanneer er in de nazorg bijvoorbeeld verkeerde medicatie of juist niet de benodigde medicatie wordt toegediend, is het letsel dat hieruit ontstaat te verhalen op het ziekenhuis.

Hulp bij letselschade nodig?

Wanneer u vragen heeft over letselschade of het verhalen van uw letselschadeclaim, neem dan contact op met een van onze letselschadespecialisten. U kunt hen gratis en vrijblijvend om letselschade advies vragen via ons telefoonnummer +31 (0)85 - 500 6400 of via het contactformulier op deze website.

28 van onze bezoekers beoordelen de inhoud van deze pagina met een 9.5 uit 10 ( Letselschade Test ) - 28 van onze bezoekers beoordelen de inhoud van deze pagina met een 9.5 uit 10 ( Letselschade Test )
Beoordeel deze pagina