Immateriele schadevergoeding claimen

Immateriële schade

Een vergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Veel mensen hebben een verkeerde opvatting van het woord smartengeld. Zij denken namelijk dat dit de gehele letselschadevergoeding omvat. Echter omvat smartengeld niet meer dan de vergoeding voor alle kosten die niet in geld vallen uit te drukken, ook wel de immateriële schadevergoeding genoemd. De rest van de letselschadevergoeding wordt gevormd door alle schadeposten die wel in geld vallen uit te drukken. Hierbij kunt u denken aan het verlies van inkomen, schade aan goederen en het oplopen van studievertraging.

De immateriële schadevergoeding dient ter compensatie van het leed dat een slachtoffer ten gevolge van een ongeval ervaart. Enkele veel voorkomende vormen van van immateriële schade zijn:

  • psychische klachten zoals angst, depressie en trauma’s;
  • gemis van levensvreugde;
  • lichamelijke beperkingen die het slachtoffer hinderen in dagelijkse bezigheden;
  • affectieschade, het dodelijk of ernstig gewond raken van van een naaste.

Recht op een immateriële schadevergoeding?

U heeft recht op een immateriële schadevergoeding wanneer u emotionele schade of blijvend letsel heeft opgelopen bij een ongeval dat u niet heeft veroorzaakt. Om uw leed te verzachten krijgt u daarvoor smartengeld. Smartengeld is niet alleen voor het slachtoffer zelf, ook voor eventuele direct betrokkenen of nabestaanden van het slachtoffer. Wanneer het slachtoffer bijvoorbeeld komt te overlijden bij een ongeval, kunnen zij aanspraak maken op een vergoeding voor hun affectieschade.

Voor veel slachtoffers is smartengeld slechts een druppel op een gloeiende plaat. Geldbedragen kunnen de pijn namelijk niet wegnemen, maar het geeft het slachtoffer vaak wel de erkenning voor hun leed. Bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld raden we u aan om dit altijd door een letselschadespecialist te laten doen. Door hun expertise op dit gebied kunnen zij de hoogst haalbare immateriële schadevergoeding voor u realiseren.

Blijvend letsel

Er zijn veel verschillende soorten van blijvend letsel. Blijvend letsel kan je beperken in je vrijheid, zelfredzaamheid en levensgenot. Bij blijvend letsel heeft u dus zeer waarschijnlijk recht op het ontvangen van smartengeld. Hieronder noemen we enkele voorbeelden:

  • schade aan ledematen, waardoor u last heeft met bewegen;
  • hoofd, hersen en zenuw letsel;
  • psychisch letsel
  • verlies van zicht;
  • verlies van gehoor;
  • verlies van reuk en smaak;
  • verminking van het gelaat;
  • pijn in gewrichten;
  • inwendige schade;
  • verlies van het spraakvermogen;
  • verlies van vruchtbaarheid.

Immateriële schadevergoeding claimen

Wilt u weten of u kans maakt op smartengeld? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op. Wij brengen u in contact met een letselschadebureau dat u het best bij kunt staan bij uw zaak. De hulp van de letselschadebureaus binnen ons landelijk netwerk is voor u altijd gratis! Zo bent u verzekerd van de best mogelijke hulp bij uw letselschade claim!

Ook kunt u onze online letselschade test invullen. Deze test geeft een snelle indicatie van uw kans op een vergoeding en welk bedrag daarbij passend is. Voor een vrijblijvend persoonlijke berekening kunt u te allen tijde bellen naar 085 – 500 6400.


Hulp bij letselschade nodig?

Wanneer u vragen heeft over letselschade of het verhalen van uw letselschadeclaim, neem dan contact op met een van onze letselschadespecialisten. U kunt hen gratis en vrijblijvend om letselschade advies vragen via ons telefoonnummer +31 (0)85 - 500 6400 of via het contactformulier op deze website.

13 van onze bezoekers beoordelen de inhoud van deze pagina met een 9.4 uit 10 ( Letselschade Test ) - 13 van onze bezoekers beoordelen de inhoud van deze pagina met een 9.4 uit 10 ( Letselschade Test )
Beoordeel deze pagina