Letselschade Nieuws

Hoger beroep tegen ‘borstendokter’ Rock G.

Geschreven op 31 oktober 2014Hoger beroep tegen 'borstendokter' Rock G.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag (31 okt. 2014) aangekondigd dat de officier van justitie in hoger beroep zal gaan tegen de vrijspraak van de Haagse ‘borstendokter’ Rock G. De borstendokter wordt verdacht van het ernstig mishandelen en oplichten van 121 patiënten. In de strafzaak werden er hier slechts 10 van behandeld. G. werd vrijgesproken, omdat niet kon worden vastgesteld dat de infecties in zijn kliniek waren opgelopen. De rechtbank geeft wel aan dat G. fouten heeft gemaakt, maar dat deze niet ernstig genoeg zijn om hem strafrechtelijk te veroordelen.

3 jaar cel geëist

G. werd voor de medische fouten niet veroordeeld, omdat dit onder het begrip ‘medische exceptie’ valt. Dit houdt in dat letsel of pijn dat wordt toegebracht tijdens een medische ingreep, niet automatisch de dokter is aan te rekenen. Initieel werd er drie jaar cel geëist tegen G, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In 2011 werd G. wel door de medisch tuchtrechter veroordeeld. Hierbij werd G. uit zijn ambt gezet, zodoende kan hij niet meer als dokter aan het werk.

Verbazing om vrijspraak

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), de brancheorganisatie voor de plastische chirurgie, reageert met verbazing op de vrijspraak van borstendokter Rock G. “De tuchtrechter was drie jaar geleden heel duidelijk. Deze man heeft heel kwalijke dingen gedaan, maar blijkbaar kijkt het strafrecht naar andere zaken.”, aldus voorzitter Van der Hulst.

Om meer zaken als deze te voorkomen pleit Van der Hulst ervoor om artsen vast te pinnen op hun eigen vakgebied. Tot op heden mag iedere arts cosmetische ingrepen doen. Ook wanneer zij hier niet voor zijn opgeleid, zoals het geval was bij borstendokter Rock G. Zo mag bijvoorbeeld een oogarts ook cosmetische ingrepen doen, maar ook bevallingen. Het NVPC dringt bij de politiek aan om deze bizarre regelgeving aan te passen. Dit voorkomt een hoop letsel bij patiënten.

Schadevergoeding bij medische fouten

De patiënten die door Rock G. ernstig letsel hebben opgelopen als gevolg van medische fouten, hebben recht op een letselschadevergoeding. Heeft u ook medisch letsel opgelopen door een fout van uw arts? Doe onze korte online test en weet direct hoe groot de kans is dat u recht heeft op een letselschadevergoeding. Tevens kunt u contact opnemen voor gratis letselschade advies! Wij zullen u verder helpen in het traject voor een letselschadevergoeding.

« Terug naar het nieuwsarchief