Letselschade Nieuws

Mishandelende Belgen berecht

Geschreven op 15 augustus 2013Verdachten mishandeling Eindhoven staan terecht | Letselschade Test

Al eerder schreef Letselschade Test over de spraakmakende mishandeling in Eindhoven van een 22-jarige man door een groep van vier Belgische jongeren. Het slachtoffer werd op 4 januari 2013 op gruwelijke wijze letsel toegebracht. Naast lichamelijk letsel hield hij ook geestelijk letsel aan over aan het zinloze geweld. De vier Belgische verdachten zijn, na een procedure voor hun uitlevering aan Nederland, op 14 augustus jongstleden voor de rechter verschenen in ‘s-Hertogenbosch. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen drie van de verdachten celstraffen geëist.

De drie destijds minderjarige verdachten stonden gedurende een besloten zitting terecht, de reeds meerderjarige verdachte heeft een openbare zitting gehad. Tegen de 15-jarige verdachte is een werkstraf van 70 uur geëist. Zijn aanklacht was openlijke geweldpleging. De verdachte heeft volgens het OM zelf geen geweld gebruikt, maar deed niets om zijn medeverdachten te stoppen. Enkel zou hij hebben bijgedragen aan het groepsgevoel en een sfeer van ontremming, aldus de officier van justitie.

Meerderjarige verdachte Brett S.

De enige meerderjarige verdachte, genaamd Brett S, heeft 8 maanden cel tegen zich horen eisen. Hiervan zijn 4 maanden voorwaardelijk. Naast de celstraf ziet het OM de noodzaak om S. te laten behandelen voor zijn problemen met agressie. Vanwege zijn geringe bijdrage aan het toebrengen van het zware lichamelijke letsel aan het slachtoffer werd vrijspraak geëist voor poging tot doodslag. Brett S. zou twee of drie klappen en mogelijk een trap hebben uitgedeeld. Openlijke geweldpleging is S. ten laste gelegd.

Hoofdverdachte Brent L.

Hoofdverdachte Brent L. hoorde 18 maanden cel en 6 maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. Hem wordt poging tot doodslag aangerekend. De maximale celstraf die een minderjarige kan krijgen opgelegd is twee jaar. Brent L. heeft afgelopen woensdag in de rechtbank spijt betuigd tegenover het 22-jarige slachtoffer. Volgens verschillende advocaten was de verklaring van L. zeer emotioneel. Brent gaf aan dat hij nog steeds erg boos was op zichzelf niet kan bevatten hoe het zover heeft kunnen komen.

Erik de Mare, de advocaat van Brent L, pleitte voor een voorwaardelijke celstraf in combinatie met een taakstraf. Zijn cliënt reageerde dan ook zeer geschokt op het horen van de straf die tegen hem werd geëist door het Openbaar Ministerie. Ook op de verklaring van het slachtoffer reageerde Brent erg emotioneel. De Mare is van mening dat de hoge eis voortkomt uit de buitengewone aandacht die deze zaak gedurende geruime periode in de media heeft gehad.

Medeverdachte Tom K.

Medeverdachte Tom K. hoorde 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. K. heeft net als Brent L. in de besloten zitting spijt betuigd tegenover het slachtoffer. Tom K. zat niet langer in voorarrest, maar wanneer de eis van het OM wordt gehonoreerd dan zal ook hij terug de cel in moeten. De uitspraak is over 2 weken.

Slachtoffer mishandeling

Het slachtoffer van de mishandeling liet weten dat hij blij mag zijn dat hij nog in leven is. Hij sprak deze woorden in zijn emotionele slachtofferverklaring in de rechtbank. Naast zijn verklaring wilde het slachtoffer niets in het openbaar zeggen. Zijn advocate Maartje Klompers liet weten dat haar cliënt altijd stil is geweest over het incident, maar nu tijdens het proces één keer tegen de verdachten wilde vertellen wat voor impact de mishandeling op zijn leven heeft en heeft gehad.

Het slachtoffer laat verder weten zich neer te leggen bij de straffen die het OM aan de verdachten op zal leggen. Toen hij het filmpje van de mishandeling vijf dagen na het incident voor het eerst zag, wist hij pas echt wat er precies was gebeurd. Hij realiseerde zich toen pas dat hij aan de dood is ontsnapt. Mentaal gezien is het slachtoffer er zeker nog niet bovenop. “Als ik op stap ga, word ik nog steeds aangesproken over de mishandeling. In mijn gedachten herbeleef ik het nog vaak. Dan zie ik weer voor me hoe ik levenloos word geschopt.”

« Terug naar het nieuwsarchief