Zomertijd gaat weer in; meer ongelukken op de weg
Geschreven op 15 maart 2024De zomertijd gaat binnenkort weer van start. Dat betekent dat we een uurtje minder kunnen slapen. Wel is het langer licht. Zo komt de zon eerder op en gaat deze later weer onder. Ook neemt de temperatuur langzaam weer toe, waardoor het een stuk minder glad op de weg is. Toch nemen de ongelukken op de weg vaak toe bij de overgang van winter- naar zomertijd. We leggen u uit waarom!
Meer verkeersongelukken
De ongelukken nemen voornamelijk in de week na de ingang van de zomertijd toe. Zo heeft het kenniscentrum voor verkeersveiligheid afgelopen jaar vastgesteld dat er 23 procent meer ongelukken op de weg zijn gebeurd. Zodra iedereen weer gewend is aan de nieuwe tijd nemen de ongelukken weer iets af.
Minder slaap, minder humeur
Doordat de tijd een uur vooruit wordt gezet is het in de ochtend wederom donker wanneer de meeste mensen vanaf huis naar hun werk vertrekken. Het donker, samen met mogelijke vermoeidheid door de kortere nacht, zorgt vaak voor ongelukken. Vermoeide automobilisten in een drukke ochtendspits gaan namelijk niet goed samen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat verkeersongelukken voor een vijfde ontstaan door vermoeidheid. Mensen zijn op dat moment een stuk prikkelbaarder en rijden harder dan gewoonlijk.
De stand van de zon
Het blijkt, uit een onderzoek van Pearl en Veilig Verkeer Nederland, dat mensen meer last hebben van een laaghangende zon in de zomertijd. Dit zorgt voor verblinding waardoor ongelukken kunnen ontstaan, zoals bijvoorbeeld een kop-staart botsing. Een simpele oplossing hierop is uiteraard een zonnebril, maar veel mensen vergeten deze nog bij de overgang van winter- naar zomertijd.
Permanente tijden
De meningen zijn verdeeld of er een vaste tijd moet komen en de zomer- en wintertijd afgeschaft moet worden. Het lijkt erop dat er met een permanente zomertijd mogelijk minder ongelukken op de weg gebeuren. Echter zijn er verschillende sectoren, zoals de bouw, die het niet eens zijn met een permanente zomertijd, aangezien zij dan later aan de slag kunnen. De zomertijd is al sinds 1980 Europees geregeld, dus wanneer hier verandering in zal komen, zal dit waarschijnlijk door de EU beslist moeten worden.
Letselschade bij verkeersongeluk
Heeft u ook letselschade in het verkeer opgelopen, waarbij het ongeluk buiten uw schuld is ontstaan? Dan heeft u mogelijk recht op een letselschadevergoeding. Neem direct contact op met de letselschadespecialisten van Letselschade Test om deze vergoeding te verhalen. Onze hulp is kosteloos en ons advies vrijblijvend!
« Terug naar het nieuwsarchief