Wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing? | Letselschade-Test

Wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?

Geschreven op 15 maart 2022

We gaan weer een beetje naar het oude “normaal”. Iedereen gaat weer naar kantoor en het wordt steeds drukker op de weg. Het is daarom belangrijk om voldoende afstand te houden van uw voorligger om een kop-staartbotsing te voorkomen. Bij een kop-staartbotsing is het soms lastig te bepalen wie aansprakelijk is bij schade. Bij de meeste ongevallen wordt ervan uit gegaan dat de achterste bestuurder onvoldoende afstand heeft gehouden. Vaak is dat ook zo, maar er zijn uitzonderingen. In dit artikel leggen we dat voor u uit.

Van achteren aangereden na plotseling hard remmen

Er gebeurt iets in het verkeer waardoor u plotseling hard moet remmen en het voortuig achter u botst op uw auto. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade? In dit geval is de botsing waarschijnlijk veroorzaakt doordat de auto achter u onvoldoende afstand hield. Dan is de auto achter u aansprakelijk voor de schade. Maar sneed u de auto achter u af bij het inhalen of remde u zonder noodzaak? Dan bent u aansprakelijk voor de schade.

Na een inhaalactie van achteren aangereden

Tijdens een inhaalactie laat u te weinig ruimte over voor de achterliggende auto. Hierdoor botst de achterliggende auto op uw auto. De kop-staartbotsing is ontstaan door de inhaalmanoeuvre van u. Dit is voor de auto achter u een goede reden om aan te geven dat de kop-staartbotsing door u is ontstaan, ondanks dat u van achteren bent aangereden. U kunt in dit geval aansprakelijk worden gesteld voor de schade, mits dit ook kan worden aangetoond door de achterliggende rijder.

Voor een verkeerslicht van achteren aangereden

U komt aan bij een groen verkeerslicht dat op oranje springt, waardoor u nog snel remt. Uw achterligger remt niet of te laat. In deze situatie kijken we eerst of uw achterligger voldoende afstand hielt. Indien dit niet het geval is, is de achterligger aansprakelijk voor de schade. Remde u al veel te vroeg af of was u het stoplicht al voorbij waardoor u niet veilig meer kon stoppen? In dit geval zou u aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Letselschade bij kop-staartbotsing

Heeft u een kop-staartbotsing gehad en hierdoor letselschade opgelopen? Dan kunt u mogelijk aanspraak maken op een letselschadevergoeding. Middels de letselschade test kunt u zelf nagaan of u hiervoor in aanmerking komt. Neem vrijblijvend contact met ons op via 085 – 500 6400 of door middel van ons contactformulier in.

« Terug naar het nieuwsarchief