Werksituatie veroorzaakt vaker psychisch letsel | Letselschade Test

Werksituatie veroorzaakt vaker psychisch letsel

Geschreven op 11 april 2019

Letsel van psychische aard komt steeds vaker voor, het is zelfs de nummer één oorzaak van ziekteverzuim in Nederland. In 2018 gaf bijvoorbeeld maar liefst 16 procent van de 8,5 miljoen werkende Nederlanders aan burn-outklachten te ervaren. In 2013 lag ditzelfde percentage nog op 13 procent. Psychisch letsel, zoals bijvoorbeeld burn-outklachten, wordt vaak veroorzaakt door gebeurtenissen in de werk- of privésfeer.

Doordat werknemers steeds vaker met psychisch letsel kampen, wordt ook steeds vaker de vraag gesteld wat de rol van de werkgever in situaties als deze is. Had de werkgever bijvoorbeeld meer kunnen (en moeten) doen om de situatie te voorkomen en in hoeverre is de werkgever aansprakelijk in het geval van psychische klachten die hun oorzaak vinden op de werkvloer?

Werknemer beschermd bij psychisch letsel op de werkvloer

De wet beschermd werknemers tegen psychisch letsel op de werkvloer. In beginsel heeft de werkgever namelijk een zorgplicht die inhoudt dat er adequate maatregelen getroffen moeten worden om te voorkomen dat werknemers schade ondervinden naar aanleiding van hun werkzaamheden. Wanneer het vermoeden bestaat dat de werksituatie psychisch letsel veroorzaakt, dan is de werkgever verplicht om dit te onderzoeken. Als dit vervolgens ook wordt aangetoond, dan worden er gepaste maatregelen van de werkgever verwacht.

Schadevergoeding voor nalatigheid werkgever

Wanneer de werkgever het nalaat om gepaste maatregelen te nemen in het geval van arbeid-gerelateerde psychische klachten, dan heeft de werknemer vaak recht op een schadevergoeding voor het geleden psychische letsel. In dat geval dient aangetoond te worden dat de psychische klachten veroorzaakt worden door de arbeidssituatie en dient daarnaast vast te staan dat de werkgever onvoldoende maatregelen heeft genomen om de psychische schade te voorkomen en te verhelpen.

Psychische letselschade claimen

Heeft u psychisch letsel opgelopen op de werkvloer? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een vergoeding voor de bijbehorende letselschade. De specialisten van Letselschade Test staan in dat geval klaar om u gratis te ondersteunen bij het claimen van uw psychische letselschade. We raden u daarom aan om uw zaak vrijblijvend door ons te laten beoordelen, zodat wij u van een eerste advies kunnen voorzien. Neem daarvoor vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

« Terug naar het nieuwsarchief