Weer alle aandacht voor fietsverlichting | Letselschade Test

Weer alle aandacht voor fietsverlichting

Geschreven op 8 november 2021

De wijzers op de klok zijn weer een uur achteruit gezet en de wintertijd is daarmee officieel van start gegaan. Dit gaat doorgaans gepaard met de campagne omtrent fietsverlichting. Vanuit de overheid is er dan ook weer alle aandacht voor om in iedere gemeente deze boodschap te verspreiden. Via een speciaal daar aan toegewijde website kunnen zij posters downloaden in het gewenste formaat en zelfs een kleurenpalet naar keuze. Grote kans dus dat u deze al langs de weg heb gespot.

Campagne aan in het donker

De organisatie benadrukt dat goede verlichting het risico om aangereden te worden met twintig procent vermindert. Zodra de klok een uur teruggaat, wordt het sneller donker in de avond. De eerste maandag nadat de wintertijd is ingegaan, is daarom omgedoopt tot ‘AANdag’.

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer, goed zichtbaar zijn kan van levensbelang zijn.

 

Onder ruim 17.000 ondervraagde fietsers is gebleken dat bijna driekwart daarvan een voor- en achterlicht heeft. Het is een positieve vooruitgang op de cijfers van twee jaar eerder. Echter is er nog altijd een kwart van de fietser dat zonder verlichting deelneemt aan het verkeer en dat moet vooralsnog minder worden om onnodige ongevallen te voorkomen.

Politie, ANWB en burger promoten het belang van fietsverlichting

Dat iedereen belang heeft bij goede fietsverlichting wordt zichtbaar door de hoeveelheid aandacht en initiatieven van andere organisaties. Zo is de politie er echt niet op uit om iedere fietser zonder verlichting te bekeuren. In tegenstelling tot dat zetten zij zich hard in om iedereen erop te attenderen dat de fietslampjes weer aan moeten. Dit doen zij onder andere door de boodschap op de weg aan te brengen als een tag met stencils en spuitbussen. De benodigde materialen hiervoor komen van het tagpakket van de ANWB. Ook u kunt daardoor in uw omgeving deze boodschap verspreiden.

Innovaties fietsverlichting

Een goed werkende koplamp en achterlicht zijn het minimale vereiste voor fietsverlichting om goed gezien te kunnen worden. Wilt u hierin echter een stap verder gaan, dan kan dat tegenwoordig met bijvoorbeeld de fietslamp van Garmin. De Garmin Varia is namelijk uitgerust met een achteruitkijkradar. De radar kan meerdere naderende voertuigen in de gaten houden en signaleert auto’s of vrachtwagens op circa 140 meter afstand. Zodra achteropkomend nadert, zal tevens het achterlicht feller branden als waarschuwing. Een andere innovatie is afkomstig van Batavus, zij introduceerde het V-Light concept waarbij het achterlicht een ‘V’ vorm met een laser op de weg markeert.

Hulp bij aanrijding fietser

Een goede set fietsverlichting kan u helpen gezien te worden in het verkeer. Maar vooralsnog bestaat nog steeds de kans dat u over het hoofd wordt gezien door een onoplettende bestuurder. Bij regen, sneeuw of mist is het daarom extra belangrijk om uw fiets te voorzien van goede verlichting. Wanneer dit is beperkt tot een klein led-lampje waarvan de batterij alweer bijna leeg is, kan het in hectische en onoverzichtelijke situaties zoals bij rotondes leiden tot een aanrijding met vervelend letsel tot gevolg. Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van een aanrijding met uw fiets, neem dan direct contact met ons op. Dit kan telefonisch via 085 – 500 6400 of vul ons contactformulier in. Vooraf kunt u ook onze letselschade-test invullen zodat u alvast een indicatie heeft van uw mogelijkheden.

« Terug naar het nieuwsarchief