Wat te doen bij een fietsongeluk? | Letselschade-Test

Wat te doen bij een fietsongeluk?

Geschreven op 25 januari 2023

Afgelopen jaar zijn er in het verkeer ruim 3500 meer gewonden gevallen dan het jaar ervoor, waardoor het totaal dit jaar op 21.457 ongevallen neerkomt. Dit betreft ongevallen waarbij minimaal één gewonde is gevallen, voornamelijk veroorzaakt door de toename van elektrische fietsen en het gebruik van een smartphone achter het stuur.

De cijfers van zowel verkeersgewonden als -slachtoffers zijn niet alleen gestegen ten opzichte van de laatste twee jaren, waar tijdens de coronapandemie minder verkeer plaatsvond, maar ook in vergelijking met 2019. Er is hierbij enkel bijgehouden hoeveel ongelukken er in totaal plaatsvonden waarbij ten minste één gewonde of dode viel. Dit maakt de trend des te meer zorgelijk aangezien het aantal gewonden dus hoger ligt.

Letselschade na verkeersongeval met fiets

Een groot gedeelte van de ongevallen is veroorzaakt door elektrische fietsen. Er wordt hierop regelmatig te hard gereden, waardoor bij een ongeluk steeds meer letsel wordt opgelopen. Ouderen zijn vaker slachtoffer van ongelukken met deze fietsen, aangezien zij de snelheid vaak minder goed in kunnen schatten. Of wanneer zij er mee rijden, niet goed onder controle kunnen houden.

Daarnaast vinden er in de avonduren ook meer verkeersongelukken plaats door te hard rijden, bellen achter het stuur of door te rijden onder invloed. Voornamelijk tijdens de feestdagen wordt er nog wel eens met een slokje op gereden, soms met fatale ongelukken tot gevolg. Extra voorlichting door de overheid zou hier wellicht bij kunnen helpen.

Aansprakelijkheid ongeluk met fiets

Na het vaststellen van de aansprakelijkheid, is het aan te raden direct letselschadevergoeding aan te vragen. Als een fietser in een ongeluk beland met een motorisch voertuig, is de kans groot dat de bestuurder van het motorische voertuig ten minste voor de helft aansprakelijk is. Aangezien de bestuurder van dit voertuig meer schade aan kan richten, hangt daar namelijk ook meer verantwoordelijkheid aan.

Juridische hulp bij een fietsongeluk

Na een fietsongeluk dient u direct bewijzen te verzamelen van het ongeval, zoals schadeformulieren, foto’s en getuigen. Zo kunt u bewijzen dat de andere partij verantwoordelijk is geweest voor het veroorzaken van het ongeluk.

Onze letselschadespecialisten kunnen u hier ook bij helpen. Doe de letselschade-test of neem direct vrijblijvend contact met ons op voor kosteloze hulp bij uw opgelopen letselschade.


« Terug naar het nieuwsarchief