Jongeren raken steeds vaker bij e-bike ongelukken betrokken | Letselschade-Test

Verviervoudiging van e-bike ongelukken onder jongeren

Geschreven op 31 januari 2024

Uit een analyse van ‘VeiligheidNL’, het kenniscentrum voor letselpreventie, is gebleken dat het aantal jongeren dat in een ongeluk terecht is gekomen met een e-bike verviervoudigd is. Uiteraard is hierbij belangrijk om te benoemen dat de populariteit van de e-bike ook enorm is gestegen. Toch resulteert deze stijging in populariteit ook in een stijging van het aantal verkeersongevallen. Hier zullen als zodanig maatregelen voor genomen moeten worden.

Aantal ongelukken neemt toe

Het aantal ongelukken met de e-bike neemt toe, en dus niet alleen onder ouderen. Zo vonden er in 2022 meer dan 500 ongelukken plaats onder 12 tot 17-jarigen, waarbij de spoedeisende hulp geraadpleegd moest worden. Het betreft hierbij verkeersongevallen met ernstig letsel. In de periode van 2023 tot en met 2022 is het aantal SEH-bezoeken door jonge fietsers gestegen met maar liefst 38%. Minimaal de helft hiervan is te danken aan ongevallen waarbij een e-bike betrokken is.

Jongeren veilig de weg op

Het is belangrijk dat jongeren veilig de weg op kunnen, met of zonder e-bike. Het wordt echter niet rustiger op de weg, waardoor zonder maatregelingen de veiligheid eveneens niet toe zal nemen. Dit begint uiteraard met de uitrusting en het gedrag van de fietser. Door niet te hard te fietsen en een helm te dragen is zowel hoofd- als hersenletsel enorm te reduceren. Jongeren zullen dit echter niet uit zichzelf dragen, waardoor er een grote mate van verantwoordelijkheid bij de ouders zal liggen.

Er zullen echter ook maatregelen genomen moeten worden vanuit de overheid, door middel van het instellen van regels. Denk hierbij onder andere aan het invoeren van een helmplicht en het uitsluiten van e-bikes op bepaalde fietspaden.

Hulp bij letselschade door een fietsongeluk

Heeft u letselschade opgelopen bij een fietsongeluk, zonder hier zelf schuldig aan te zijn? Neem dan contact met ons op om een letselschadevergoeding te verhalen. Onze hulp is voor u geheel kosteloos, aangezien we de kosten verhalen op de tegenpartij. Neem dus zo snel mogelijk contact met ons op voor een vrijblijvend advies!

« Terug naar het nieuwsarchief