Verkeersongeval door mondkapjes aan autospiegels | Letselschade Test

Verkeersongevallen door mondkapjes aan autospiegels

Geschreven op 26 januari 2021

Het coronavirus zorgt ervoor dat we ons leven al bijna een jaar lang continue aan het aanpassen zijn. Een onbewuste gewoonte die veel Nederlanders zichzelf hebben aangeleerd, is het ophangen van een mondkapje aan de autospiegel. Zowel Veilig Verkeer Nederland als motorplatform MotorNL raden dit stevig af, aangezien dit tot verkeersongevallen leidt.

Het gevaar van een mondkapje

Een auto moet voldoende zicht hebben, anders mag u de weg niet op. Dit houdt onder andere in dat de spiegels goed moeten worden afgesteld, maar ook dat de voorruit vrij moet zijn van bijvoorbeeld ijs en ruitenwisser strepen. Ook een mondkapje aan de binnenspiegel kan voor een belemmering van uw zicht zorgen. Hierdoor ontstaat namelijk de kans dat een motor- of brommerrijder ‘onzichtbaar’ wordt. Daarnaast zorgt een mondkapje aan uw spiegel er ook voor dat het lastig is om oogcontact te maken met uw medeweggebruikers, wanneer u bijvoorbeeld op een kruispunt staat.

Een boete wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd

In Luxemburg is het inmiddels al verboden om met een mondkapje aan de binnenspiegel te rijden. Doet u dit wel, dan kunt u op een boete van 49 euro rekenen. In de Nederlandse verkeersregels is het niet expliciet vermeld dat het verboden is om een mondkapje aan de spiegel te hangen, maar rijden met belemmerd zicht is wel strafbaar. In dat geval gaat het om een boete van 150 euro. Voorkom eventuele verkeersongevallen en leg uw mondkapje voortaan op uw dashboard of op de bijrijdersstoel wanneer u het mondkapje niet op hoeft.

Letselschade na een verkeersongeval

Heeft u een verkeersongeval gehad en bent u hier niet aansprakelijk voor, omdat de andere bestuurder bijvoorbeeld niet voor voldoende zicht had? Neem dan contact op met Letselschade Test en ontvang advies van onze aangesloten letselschade experts. U kunt uw zaak vrijblijvend aan ons voorleggen. Neem eenvoudig contact op door te bellen naar 085 – 500 6400 of vul ons online contactformulier in.

« Terug naar het nieuwsarchief