Letselschade Nieuws

Verbod babypijl moet letsel voorkomen

Geschreven op 15 oktober 2014Verbod babypijl moet letsel voorkomen | Letselschade Test

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) wil de bekende vuurpijlen genaamd babypijlen in de ban doen. De pijlen worden gezien als ongeleide projectielen die vaak (oog)letsel veroorzaken bij gebruikers of omstanders. Dit is het eerste legale vuurwerk dat nu wordt verbannen uit de winkels, maar het blijft hier waarschijnlijk niet bij. Ondertussen inventariseert het BPN of er nog meer vuurwerk op de zwarte lijst zou moeten komen. Het oogziekenhuis en oog-gerelateerde instellingen zien liever een algemeen verbod op consumenten vuurwerk.

Ongeleid projectiel

Elk jaar komen er veel mensen met oogletsel terecht op de spoedeisende hulp van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Het opgelopen oogletsel komt voornamelijk door knal- en siervuurwerk, maar ook babypijlen hebben een groot aandeel in het aantal slachtoffers. Babypijlen hebben een grote onvoorspelbaarheid, hierdoor zijn ze gevaarlijk voor de gebruiker en omstanders, voornamelijk wanneer ze in horizontale richting worden afgevuurd. Omdat consumenten de babypijlen niet op de correcte manier gebruiken, is ervoor gekozen om juist dit type vuurwerk te verbieden in plaats van knalvuurwerk of siervuurwerk.

Verbod op consumenten vuurwerk

De babypijl is waarschijnlijk slechts het begin, Het Oogziekenhuis Rotterdam en andere oog-gerelateerde instellingen pleiten voor een algemeen verbod op consumenten vuurwerk. Een alternatief voor consumentenvuurwerk is dat gemeenten een professionele vuurwerkshow aanbieden. BPN hoopt dat oud- en nieuw dit jaar minder vuurwerkslachtoffers zal kennen door het nieuwe verbod. De vuurwerkwinkels zullen het financieel wel gaan voelen, maar daarentegen wordt wellicht wel de Nederlandse vuurwerktraditie beschermt wanneer het aantal vuurwerkslachtoffers daadwerkelijk afneemt.

Letselschade test

Vuurwerk kan zorgen voor verschillende soorten letselschade, niet alleen voor de gebruiker maar ook voor omstanders. Door de onvoorspelbare factor van vuurwerk zijn er veel scenario’s te bedenken waarbij blijvend letsel ontstaat. Heeft u door het vuurwerk van een ander (blijvend) letsel opgelopen? Dan is de kans groot dat u recht heeft op een letselschadevergoeding. U kunt onze korte online test doen om direct een indruk te krijgen of u recht heeft op een letselschadevergoeding.

« Terug naar het nieuwsarchief