Veel problemen na harde wind | Letselschade Test

Veel problemen na harde wind

Geschreven op 28 februari 2020

De heftige wind van de aflopen weken zorgt voor veel problemen en kostenposten. Zo zorgde storm Ciara aan het begin van deze maand al voor een aantal flinke schades met een minimale kostenpost van 150 miljoen euro. Maar de storm heeft niet voor alleen materiële schade gezorgd. De oude nesten van de eikenprocessierupsen die door de wind uit bomen zijn gewaaid, kunnen namelijk een gezondheidsrisico vormen.

Letselschade door eikenprocessierups

Afgelopen zomer zorgden de eikenprocessierupsen al voor veel problemen voor de gezondheid van mens en dier. Deze rups draagt brandharen bij zich die jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken. De brandharen werken als een verdedigingsmechanisme bij de rupsen. Als de rupsen of het nest waarin zij zich bevinden worden verstoord, geven zij de microscopisch kleine brandharen af aan de lucht.

Meer gevolgen van de storm

Door de zware windstoten van de afgelopen weken zijn veel oude nesten uit bomen gewaaid. In deze oude nesten die nu op grond liggen, zitten geen levende rupsen meer, maar duizenden brandharen. Deze brandharen kunnen nog steeds lichamelijk letsel veroorzaken bij mensen en dieren.

De nesten zullen niet altijd direct herkend worden door mensen. Als ze namelijk in de bomen hangen zijn ze meestal wit en grijs van kleur. Maar momenteel zijn de nesten die op de grond liggen meer bruin van kleur vanwege de uitwerpselen van de rups. Het is niet verstandig om zelf de nesten te verwijderen vanwege de gezondheidsrisico’s. Je kunt hiervoor beter een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf inschakelen. Let ook goed op dieren in verband met deze nesten. Zo kunnen honden en katten stikken door een opgezwollen tong na een hap in een nest en paarden kunnen er ernstige buikkrampen door krijgen.

Hulp bij letselschade

Letselschade naar aanleiding van een eikenprocessierups is natuurlijk lastig te verhalen. Heeft u bij een ongeval, dat buiten uw schuld om is veroorzaakt, letselschade opgelopen en weet u wie er verantwoordelijk is? Dan kunnen wij u helpen met het verkrijgen van een letselschadevergoeding. De specialisten van Letselschade-Test kunnen u helpen bij het aansprakelijk stellen van de verantwoordelijk partij. Wilt u vrijblijvend te weten komen of u recht heeft op een schadevergoeding en wat de hoogte hiervan kan zijn? Doe dan nu onze Letselschade Test.

« Terug naar het nieuwsarchief