Uw rechten bij letselschade door een medische fout
Geschreven op 13 mei 2025In Nederland komen regelmatig medische fouten voor bij de huisarts, apotheek of in het ziekenhuis. In veel gevallen is de fout dusdanig klein dat er geen gevolgen zijn, maar het komt ook voor dat een persoon letselschade oploopt door een medische fout. Wat zijn in dit geval dan uw rechten en wie kan er aansprakelijk worden gesteld?
Meest voorkomende medische fouten die letselschade veroorzaken
Er zijn diverse soorten medische fouten, waardoor een persoon letselschade op zou kunnen lopen. De meest voorkomende medische fouten in het ziekenhuis zijn gemiste, verkeerde of vertraagde diagnoses. Hierdoor kan zowel materiële als immateriële schade ontstaan. Ook het incorrect handelen op de uitkomsten van een onderzoek, een onderzoek helemaal niet uitvoeren of de resultaten ervan verkeerd interpreteren behoren tot veelvoorkomende medische fouten. Tevens worden er regelmatig fouten gemaakt in medische dossiers en geven apotheken de verkeerde medicijnen mee. Het gevolg is dat klachten langer blijven bestaan of erger kunnen worden in plaats van dat ze verholpen worden.
Wie is aansprakelijk bij een medische fout?
Wanneer u letselschade heeft opgelopen door een medische fout, dan is één van de eerste stappen om vast te stellen wie aansprakelijk dient te worden gesteld. Bij medische fouten in het ziekenhuis kan de arts die u heeft behandeld of het gehele ziekenhuis aansprakelijk worden gesteld voor uw letselschade. Hierbij is een arts aansprakelijk als een verwijtbare fout kan worden vastgesteld en als blijkt dat de arts niet zorgvuldig heeft gehandeld. Het hele ziekenhuis kan ook aansprakelijk worden gesteld als het onduidelijk is welke arts aansprakelijk is voor uw letselschade. Wanneer u verkeerde medicijnen ontvangt, kan de apotheker aansprakelijk worden gesteld.
Wanneer heeft u recht op een letselschadevergoeding?
Of u recht heeft op een letselschadevergoeding, hangt ervan af of de medische fout bewezen kan worden. Hierbij is het van belang om uw medische dossier op te vragen, zodat het causale verband kan worden vastgesteld. Een letselschadebureau kan u helpen met het verkrijgen van het medische dossier, het causale verband vast te stellen en vervolgens de tegenpartij aansprakelijk te stellen. De hoogte van uw letselschadevergoeding wordt nauwkeurig berekend door een letselschadespecialist, zodat u de maximale schadevergoeding zult verkrijgen.
Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding? Doe dan kosteloos en vrijblijvend de Letselschade Test!
« Terug naar het nieuwsarchief