Toename verkeersongevallen in de wintertijd | Letselschade Test

Toename verkeersongevallen in de wintertijd

Geschreven op 28 november 2019

Vorige maand is de wintertijd weer ingegaan, een extra risicovolle periode voor verkeersgebruikers blijkt uit onderzoek. Er vinden in de avondspits na de wintertijd namelijk veel meer (zware) verkeersongelukken met letsel plaats.

Donker tijdens de avondspits

Doordat de avondspits in de schemering en het donker plaats vindt, resulteert dit dat er in de maanden tussen oktober, november en december een hoger aantal zware verkeersongevallen plaatsvinden. Daarnaast staat tijdens de ochtend- en avondspits de zon vaak op zo’n stand, dat hij precies in het gezicht van de bestuurders schijnt. Dit zorgt voor een verslechterd zicht, met alle gevolgen van dien.

Overgang naar de wintertijd

Voornamelijk tijdens de overgang naar de wintertijd nemen de ongelukken toe. Het wordt ineens donker op een eerder tijdstip, iets waar ons lichaam erg aan moet wennen. Het zou dan ook voor het aantal verkeersongelukken goed zijn om de wintertijd af te schaffen. Ons lichaam kan dan geleidelijk wennen aan het donker worden, wat zal zorgen voor minder ongelukken. Echter, blijven de hogere aantallen in de verkeersongelukken gedurende de gehele winter wel aanhouden.

Wat kunt u zelf doen?

Voornamelijk voetgangers en fietsers lopen meer risico op een ongeval in het donker, maar dit geldt natuurlijk ook voor automobilisten. Wanneer het donker is tijdens de avondspits, is de kans dat er ongevallen gebeuren namelijk drie keer zo groot. Toch kunt u daar ook zelf wat aan doen. Als voetganger of fietser kunt u bijvoorbeeld opvallende kleding dragen en zorgen dat u goede verlichting heeft. Daarnaast is het belangrijk dat u zich extra goed aan de verkeersregels houdt en extra goed op te letten tijdens bijvoorbeeld het oversteken. Wanneer het donker is, bent u namelijk een stuk slechter zichtbaar, zeker in combinatie met harde regen.

Letselschade door verkeersongeval melden

Bent u zelf, buiten uw schuld om, slachtoffer geworden van een verkeersongeval en heeft u hier letselschade aan overgehouden? Dan kan het zijn dat u recht heeft op een letselschadevergoeding. Wij kunnen u kosteloos bijstaan bij het indienen van de schadeclaim en zorgen ervoor dat u de hoogst mogelijke schadevergoeding ontvangt. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding en wat de hoogte hiervan kan zijn? Doe dan nu onze Letselschade Test en leg uw zaak vandaag nog vrijblijvend aan ons voor.

« Terug naar het nieuwsarchief