Statistieken liegen niet: grotere kans op vuurwerkletsel dan op de jackpot | Letselschade-test

Statistieken liegen niet: grotere kans op vuurwerkletsel dan op de jackpot

Geschreven op 29 december 2023

Vuurwerk, voor velen van ons een vast onderdeel van de jaarwisseling. Het wordt in één adem genoemd met tradities zoals olliebollen, de Top 2000 en de Oudejaarstrekking. En toch is het een bron van ellende, tijdens de vorige jaarwisseling waren er nog ruim 1.200 vuurwerkongevallen. Om dit in perspectief te plaatsen, de kans om de jackpot van de Oudejaarstrekking te winnen wordt op 241 keer kleiner geschat.

Vuurwerkletsel als toeschouwer

Vuurwerkletsel komt niet alleen voor bij degene die daadwerkelijk het vuurwerk afsteken, helaas zijn omstanders ook vaak genoeg de dupe. Van het aantal vuurwerkongevallen is ongeveer 46% toeschouwer. Een losvliegende vuurpijl, te vroeg ontploffend knalvuurwerk of pure opzet naar hulpverleners toe: het zijn allemaal treurige gevallen waarbij een toeschouwer onbedoeld wordt meegenomen in de ellende. In het vervelendste geval kan het vuurwerk zelfs leiden tot onomkeerbaar lichamelijk letsel.

Steeds meer weerstand tegen vuurwerk

Door het jaarlijks terugkomende aantal vuurwerkongevallen wordt het maatschappelijk debat door de jaren heen alleen maar breder gevoerd. Het maatschappelijk debat is zelfs zover ontwikkeld dat de twee grootste steden in Nederland, Amsterdam en Rotterdam, hebben gekozen voor een algeheel vuurwerkverbod. Voorbeeld doet volgen, dus hebben ook steden als Haarlem, Tilburg, Eindhoven, Arnhem en Nijmegen gekozen voor een volledig verbod. Het lijkt een kwestie van tijd totdat er een landelijk vuurwerkverbod wordt ingevuld, al zal dit idee kunnen rekenen op veel weerstand.

Ga bewust om met vuurwerk

Ondanks de gevaren blijft vuurwerk een schitterend tafereel om van te genieten. Belangrijk is om bewust te genieten en op een juiste manier om te gaan met vuurwerk. Zo kan uiterst vervelend oogletsel al voorkomen worden wanneer er gebruik wordt gemaakt van een vuurwerkbril. Er heerst echter nog een hardnekkig taboe op het dragen van een vuurwerkbril: minder dan de helft van de vuurwerkaanstekers draagt er één, bij vuurwerktoeschouwers is het percentage met zeven procent helemaal desastreus laag. Toch blijven de overheid en verschillende veiligheidsorganisaties pleiten voor het gebruik ervan.

Claimen van letselschade met Letselschade-test

Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van een vuurwerkongeluk? Bij Letselschade-test nemen wij graag het juridische deel uit handen, vuurwerkletsel is namelijk al vervelend genoeg. Neem contact op met een van onze letstelschadespecialisten en wij zorgen ervoor dat u de volledige claim ontvangt! Neem contact met ons op via het online contactformulier of via 085-5006400.

« Terug naar het nieuwsarchief