Skiongevallen vormen een grote kostenpost | Letselschade Test

Skiongevallen vormen een grote kostenpost

Geschreven op 24 januari 2020

De eerste vluchten met mensen met gebroken ledematen zijn dit wintersportseizoen alweer geland. In de kerstvakantie werd in Salzburgerland alleen al bijna 100 keer een helikopter opgeroepen. Indien er letsel wordt opgelopen tijdens de wintersport betekent dit vaak dat de vakantie voortijdig moet worden afgebroken. Ook de herstelperiode die volgt na zo’n ongeval brengt een hoop ellende met zich mee.

Grote kostenpost

Ongelukken die gebeuren tijden de wintersport vormen een grote kostenpost. De kosten omtrent dit soort ongelukken lopen per jaar in de miljoenen. Jaarlijks gebeuren er ongeveer 25.000 ongelukken op de pistes. Per ongeval kost het rond de € 30.000. Het is dus belangrijk om altijd een goede wintersportverzekering af te sluiten voordat je op de lange latten stapt. Een ongeluk op de piste ligt in een klein hoekje en heeft vaak grote gevolgen.

Oorzaak van ongelukken

De meeste ongelukken gebeuren doordat wintersporters zichzelf overschatten en ongecontroleerd de berg af gaan. Meer dan éen derde van de ongelukken gebeurt dan ook direct op de eerste dag van de vakantie. Bij negen op de tien van de ongelukken gaat het om een eenzijdig ongeval. Bijvoorbeeld een verkeerde sprong of een botsing met een hek of een boom. De meeste verwondingen bestaan uit botbreuken en blessures aan de polsen en knieën.

Als twee mensen met elkaar in botsing komen zijn de gevolgen vaak wat groter en kan er in sommige gevallen duidelijk een schuldige worden aangewezen. Skiërs dienen zich namelijk aan regels te houden op de piste en na een ongeval in Oostenrijk kan een zogeheten Alpinpolizei beslissen, aan de hand van getuigenverklaringen en constructies, wie de verantwoordelijkheid van het ongeluk draagt. Ondanks alle ongelukken die er jaarlijks gebeuren wordt skiën niet als risico gezien. Dit komt doordat jaarlijks miljoenen mensen de pistes betreden en flink wat uren en kilometers maken. In dat opzicht gebeuren er juist relatief weinig ongelukken.

Hulp bij een skiongeval

Heeft u letselschade opgelopen tijdens uw skivakantie door de toedracht van een ander? Dan heeft u wellicht recht op een letselschadevergoeding. Het verhalen van deze letselschade kan in sommige gevallen een complexe zaak zijn. Onze specialisten zijn uitstekend op de hoogte van de wet- en regelgeving omtrent dit soort ongevallen. Wij kunnen u helpen bij het verhalen van uw schade. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen door middel van het online contactformulier of telefonisch door te bellen naar 085 – 025 00 60.

« Terug naar het nieuwsarchief