Letselschade Nieuws

Schadevergoeding voor affectieschade

Geschreven op 29 juli 2015Schadevergoeding voor affectieschade | Letselschade Test

Wanneer een slachtoffer van een ongeval, geweldsmisdrijf of medische misser komt te overlijden of ernstig letsel oploopt, hebben nabestaanden en naasten vanaf nu recht op een schadevergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om de affectieschade (emotionele schade) te compenseren.

Dit, nadat een wetsvoorstel voor de vergoeding van emotionele schade van Minister van Veiligheid en Justitie, Gerard Adriaan van der Steur, op maandag 20 juli 2015 naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Hiermee wil de minister nabestaanden en naasten van slachtoffers van ongevallen, erkenning en genoegdoening geven, iets waar vaak behoefte aan is in de naaste kring van het slachtoffer.

Hoogte vergoeding affectieschade

Hoewel een schadevergoeding bij overlijden of ernstig letsel niet de emoties en het leed zal verminderen, kan de erkenning wel helpen bij het rouwproces en de verwerking van het verlies. De hoogte van de vergoeding voor de emotionele schade is variabel en zal liggen tussen de €12.500,- en €25.000,-.

Aansprakelijkheid bij affectieschade

De vraag waar de aansprakelijkheid ligt, komt ook voor in het wetsvoorstel. Zo moet in alle gevallen degene die aansprakelijk is gesteld voor het ongeval, de medische fout of het geweldsmisdrijf, de affectieschade betalen. Wanneer er sprake is van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of medische misser, zal de vergoeding voor affectieschade worden verhaald op de desbetreffende verzekeraar. Echter, bij geweldsmisdrijven zal de dader opdraaien voor de kosten. In eerste instantie zal de Staat de vergoeding uitkeren en deze vervolgens verhalen op de dader.

De verwachting van de minister is dat de kosten voor dit wetsvoorstel een paar miljoen per jaar bedragen. Wel zal een hoog percentage hiervan worden teruggevorderd bij de verantwoordelijken. Alleen wanneer dit niet meer mogelijk is, zal de Staat zelf opdraaien voor de kosten.

Affectieschade verhalen

Is een van uw naasten het slachtoffer geworden van een ongeval en wilt u erkenning in de vorm van een schadevergoeding? Wij staan u kosteloos bij en helpen u een vergoeding te krijgen voor uw emotionele schade. Neem vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier.

« Terug naar het nieuwsarchief