Letselschade Nieuws

Pas op voor vuurwerkletsel

Geschreven op 24 december 2014Pas op voor vuurwerkletsel | Letselschade Test

Met de jaarwisseling voor de deur, is het tijd om stil te staan bij de gevaren van vuurwerk. Dat vuurwerk gevaarlijk kan zijn, blijkt wel uit het feit dat tijdens de afgelopen jaarwisseling 810 mensen met vuurwerkletsel op de spoedeisende hulp terechtkwamen. 235 van deze vuurwerkslachtoffers liepen oogletsel op, een vorm van letsel die vooral bij vuurwerkslachtoffers vaak voorkomt. Ondanks de vele maatregelen die genomen worden om het aantal vuurwerkslachtoffers terug te dringen, blijft het zaak om zelf goed uit te kijken in de buurt van vuurwerk.

Letselschade door illegaal vuurwerk

Bij 26% van de ongevallen met vuurwerk in 2013, is vastgesteld dat het om illegaal- of zelfgemaakt vuurwerk ging. De politie probeert hier daarom hard tegen op te treden. Vanaf 1 oktober 2014 is tot nu toe, al 34.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het lijkt er wel op dat er dit jaar, wat gewicht betreft, minder illegaal vuurwerk in beslag zal worden genomen dan vorig jaar. Illegaal vuurwerk wordt echter steeds kleiner en krachtiger, een stuk vuurwerk dat niet veel weegt kan daardoor gevaarlijker zijn dan een zwaarder stuk vuurwerk.

Vuurwerkvrije zones en andere maatregelen

Een andere maatregel die de overheid neemt om letselschade door vuurwerk terug te dringen, is een strenge keuring van consumentenvuurwerk. Ongeveer 25% van al het vuurwerk doorstaat deze test niet. Het gaat hier bijvoorbeeld om vuurwerk wat te vroeg afgaat of teveel vonken produceert. Daarnaast zijn er in sommige gemeenten vuurwerkvrije zones van kracht tijdens de komende jaarwisseling. In deze gebieden is het verboden om vuurwerk af te steken. Deze laatste maatregel is vooral bedoeld om de overlast van vuurwerk te beperken.

Letselschade Test: experts bij letselschade door vuurwerk

Het is altijd verstandig om extra alert te zijn wanneer er vuurwerk in uw omgeving wordt afgestoken, ook wanneer u zelf geen vuurwerk afsteekt. Immers, bijna de helft van alle vuurwerkslachtoffers is omstander. Bij Letselschade Test zijn letselschade experts aangesloten die ervaring hebben met letselschade door vuurwerk. Zij begeleiden o.a. slachtoffers van ondeugdelijk consumentenvuurwerk en omstanders die het slachtoffer zijn geworden van vuurwerk dat werd afgestoken door iemand anders. Dankzij onze experts, krijgen zij de letselschadevergoeding waar zij recht op hebben. U kunt onze experts bereiken op 085 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief