Letselschade Nieuws

Minder doden door OV-jaarkaart

Geschreven op 14 mei 2013OV-jaarkaart zorgt voor minder doden | Letsel | Letselschade Test

Ingenieursbureau Arcadis concludeert dat het verdwijnen van de OV-jaarkaart voor studenten een toename van tientallen jaarlijkse verkeersslachtoffers zal veroorzaken. De extra verkeersslachtoffers zullen binnen de leeftijdscategorie van 16 tot 25 jaar vallen. Juist in deze groep is er sinds het invoeren van de OV-jaarkaart in 1991 een sterk dalende trend waarneembaar in verkeersslachtoffers. Een trend die door het wegvallen van het gratis openbaar vervoer voor studenten vermoedelijk zal omslaan. Ook zal het aantal letselschadeslachtoffers hierdoor toenemen.

Minder verkeersdeelnemers

Als gevolg van het bezit van een OV-jaarkaart gebruiken studenten minder vaak de fiets, bromfiets of eigen auto. Als alternatief vervoersmiddel gebruiken zij de tram, metro, bus of trein; vervoersmiddelen die beduidend minder letselschade slachtoffers veroorzaken. Ook het bezit van auto’s is onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar, in de periode van 1991 tot nu, sterk veranderd. In de voornoemde leeftijdscategorie is maar liefst een halvering in autobezit waarneembaar.

De overheid zal met het overstappen van de OV-jaarkaart naar een kortingskaart voor studenten ongeveer 425 miljoen euro besparen, maar betaald hier dus wel degelijk een prijs voor. Zo zal, naar alle waarschijnlijkheid, het aantal letselschade slachtoffers in het verkeer onder studenten gaan stijgen.

Wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en hierbij letselschade heeft opgelopen is het mogelijk dat u recht heeft op een letselschadevergoeding. Doe onze Letselschade Test of neem contact op met een letselschadespecialist!

« Terug naar het nieuwsarchief