Letselschade Nieuws

Nullimiet voor alcohol én drugs in verkeer

Geschreven op 11 februari 2014Nullimiet voor alcohol én drugs in verkeer | Letselschade Test

Ivo Opstelten (Minister van Veiligheid en Justitie) en Melanie Schultz van Haegen (Minister van Infrastructuur en Milieu) hebben een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin wordt geopperd om de combinatie van drank én drugs in het verkeer niet langer toe te staan. Bestuurders die een combinatie van drank en drugs hebben gebruikt zijn namelijk een te groot gevaar voor overige weggebruikers. Dit, aangezien zij beduidend meer verkeersongevallen met letselschade veroorzaken. Met het voorstel hopen de ministers de verkeersveiligheid te verhogen.

Drank óf drugs individueel niet zwaarder bestraft

In de toekomst zal het gebruik van enkel alcohol of enkel één soort drugs in het verkeer toegestaan blijven tot bepaalde limieten. De wetgeving omtrent het voornoemde gebruik van verdovende middelen blijft dus ongewijzigd. Echter, wanneer alcohol en drugs worden gecombineerd of wanneer verschillende soorten drugs worden gecombineerd, dan moet volgens het wetsvoorstel zwaarder worden gestraft. Voor dergelijke combinaties gaat, als het wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen, een zogeheten nullimiet gelden. Dit betekent dat zelfs één milligram drugs in combinatie met één druppel alcohol al kan leiden tot invordering van het rijbewijs.

Verscherpte controle ter voorkoming van letselschade

Het wetsvoorstel moet, naast hogere straffen voor het combinatiegebruik van alcohol en drugs, tevens gaan leiden tot een verscherpte controle. Bovenop de blaastest die nu al wordt gebruikt om alcoholmisbruik vast te stellen, moet een speekseltest worden geïntroduceerd die kan vaststellen of er door verkeersdeelnemers drugs is gebruikt. Met beide maatregelen hopen en verwachten de ministers het aantal gevallen van letselschade in het verkeer terug te kunnen dringen.

Letsel opgelopen bij een verkeersongeval?

Heeft u zelf letsel opgelopen bij een verkeersongeval dat is veroorzaakt door een ander? Zo ja, dan komt u in aanmerking voor het verkrijgen van een letselschadevergoeding en smartengeld.

Laat vandaag nog geheel gratis en vrijblijvend door de letselschadespecialisten van Letselschade Test onderzoeken of en bij wie u een letselschadeclaim kunt indienen. Ook kunt u alvast via onze website zelf in één minuut berekenen hoe groot de kans is dat u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding en hoe hoog het bedrag van uw potentiële letselschadevergoeding is. Tot slot staat het u natuurlijk vrij om telefonisch contact met ons op te nemen, zodat u direct uw zaak kunt voorleggen. Bel daarvoor met telefoonnummer 085-5006400. Onze letselschadespecialisten staan voor u klaar!

« Terug naar het nieuwsarchief