Minder verkeersdoden in 2019 | Letselschade Test

Minder verkeersdoden in 2019

Geschreven op 30 april 2020

Nu de cijfers over 2019 bekend zijn kunnen we stellen dat er verleden jaar minder verkeersdoden vielen. Volgens de cijfers van het CBS kwamen er vorig jaar 661 mensen om het leven in het verkeer. Daarmee is het aantal verkeersdoden circa 2,5% lager dan in 2018. In dat jaar was een forse toename te zien ten opzichte van 2017. Het aantal dodelijke slachtoffers tussen de twintig en veertig jaar nam overigens fors toe.

Minders dodelijke ongevallen bij fietsers

De toename was het grootst bij inzittenden van personenauto’s, bromfietsers en motorrijders. De meeste slachtoffers die om het leven kwamen zijn inzittenden van een personenauto (237), daarvan was bijna 30% een passagier. In vergelijking met een jaar eerder kwamen er minder fietsers om het leven. Het aantal dodelijke slachtsoffers op een e-bike nam wel toe, van 57 naar 65. In werkelijkheid ligt dit aantal mogelijk nog hoger omdat bij de registratie van de doodsoorzaak vaak geen onderscheid wordt gemaakt in het type fiets.

Leeftijd speelt een rol bij verkeersongeluk

Er is een duidelijk verschil te zien in het type verkeersongeluk in combinatie met leeftijdscategorieën. Opvallend aan deze cijfers is dat het aantal verkeerslachtoffers van twintig tot veertig jaar met bijna een kwart toenam. Er kwamen vorig jaar 183 twintigers en dertigers om in het verkeer. De afname van het aantal dodelijke slachtoffers tussen de 40 en 60 jaar kwam voornamelijk door de afname onder fietsers. Verkeersdoden onder de 60 jaar zijn voornamelijk om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Verkeersslachtoffers van 60 jaar en ouder hebben volgens het CBS relatief vaak een fietsongeval.

De meeste verkeersdoden vielen in Noord-Brabant (142), gevolgd door Noord-Holland en Gelderland (87). Ten opzichte van 2018 nam het aantal verkeersdoden in Noord-Brabant wel licht af.

Juridische hulp bij letselschade

Bent u buiten uw schuld om slachtoffer geworden bij een verkeersongeval en heeft u hier letsel aan overgehouden? Dan kunnen wij u bijstaan met uw letselschadeclaim. Onze letselschadespecialisten hebben veel ervaring in het claimen van letselschade en kunnen er voor zorgen dat u de hoogst mogelijke letselschadevergoeding ontvangt. Wilt u direct weten of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding? Doe dan onze Letselschade Test of neem contact met ons op via ons contactformulier.

« Terug naar het nieuwsarchief