Letselschade Nieuws

Minder letselschade door zachte winter

Geschreven op 15 april 2015Minder letselschade door zachte winter | Letselschade Test

Uit cijfers van het consumentencollectief UnitedConsumers blijkt dat het aantal autoschades in de afgelopen winter sterk is afgenomen. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat de winter verre van streng is geweest. Er is zelfs al een dalende lijn te zien vanaf 2010. Vanaf 2010 is er dan ook geen strenge winter meer geweest in Nederland. Gezien het feit dat ongeveer de helft van alle letselschade voortkomt uit verkeersongevallen, is het zeer aannemelijk dat het aantal gevallen van letsel een vergelijkbare trend laat zien.

Helft minder schades

Wanneer de afgelopen februarimaand wordt vergeleken met februari 2014 is er een daling te zien van maar liefst 30% in het aantal gemelde schades. In vergelijking met het aantal schades in 2010, is er zelfs een daling te zien van 50%. Wat het effect hiervan is op het aantal gevallen van letselschade is helaas nog niet bekend.

December wel meer verkeersongevallen

De enige maand die wel meer schades uit verkeersongevallen liet optekenen, was de maand december 2014. De exacte reden waarom deze maand juist een stijging laat zien ten opzichte van voorgaande jaren is niet duidelijk. Wel bestaat er de opvatting dat het komt doordat veel mensen in december zijn gewisseld van zomerbanden naar winterbanden en de decembermaand zich vooral kenmerkte door het zachte weer met weinig vorst en sneeuw.

Effectiviteit van winterbanden

Het gebruik van winterbanden leidde in december waarschijnlijk tot meer verkeersongevallen. De winterband kent namelijk op een droog wegdek een langere remweg dan de zomerband. Winterbanden komen pas goed tot hun recht bij een nat wegdek, sneeuw en ijzel. Het is dan ook aan te raden om het rijgedrag niet alleen aan te passen aan de weersomstandigheden, maar daarbij ook bewust te worden dat de banden een grote invloed hebben op de remweg en de grip op het wegdek.

Schadevergoeding na verkeersongeval

Aan autoschade gaat in veel gevallen een verkeersongeval vooraf. Hierbij kan er letsel worden opgelopen dat bijvoorbeeld leidt tot een ziekenhuisopname, (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid of erger. Het is belangrijk te weten dat letselschade middels een schadevergoeding kan worden verhaald op de aansprakelijk partij.

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding? Doe onze korte Claim Test, leg uw zaak aan ons voor via het online contactformulier of bespreek uw zaak persoonlijk met ons door contact op te nemen via het telefoonnummer 085 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief