Minder letselschade door helmplicht snorfietsen | Letselschade Test

Minder letselschade door helmplicht snorfietsen

Geschreven op 7 juni 2021

Vanaf 1 juli 2022 zullen alle snorfietsers een helm moeten gaan dragen. Met deze helmplicht hoopt het kabinet het aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden te verminderen. Artsen zijn blij met dit besluit. Zij vragen namelijk al jaren om een dergelijke helmplicht, omdat ze regelmatig worden geconfronteerd met onder meer zwaar hersenletsel na ongevallen met snorfietsen.

Jaarlijks tientallen verkeersongevallen met een snorfiets

In april 2021 stonden er ruim 804.000 snorfietsen geregistreerd. Hiervan raken er jaarlijks 30 tot 40 betrokken bij een ongeval. Om te zorgen dat de gevolgen van deze ongevallen minder zwaar zullen zijn, moeten de bestuurders en passagiers van een bromfiets (te herkennen aan een blauwe kentekenplaat) net als bromfietsers (te herkennen aan een gele kentekenplaat) een helm gaan dragen.

Amsterdam en Utrecht hebben al een helmplicht

Het verplicht stellen van het dragen van helm komt niet als een verrassing. Dit nieuwe wetsvoorstel lag namelijk al sinds maart 2020 klaar, maar werd door verschillende obstakels uitgesteld. Daarnaast is er al op enkele plekken in Nederland sprake van een helmplicht. Zo moeten snorfietsers in Amsterdam al een helm dragen omdat ze op de rijbaan moeten rijden en niet meer welkom zijn op het fietspad. Ook in Utrecht zal deze regel gelden. Snorfietsers zullen later dit jaar dan ook verplaatsen naar de rijbaan en als gevolg daarvan moeten ze ook verplicht een helm dragen.

Juridische hulp bij een verkeersongeval

Een verkeersongeval, of het nu gaat om een ongeval met een bromfiets of een kop-staartbotsing, kan zeer ernstige gevolgen hebben. Hierbij kunt u denken aan rug- of nekletsel. Bent u betrokken geraakt bij een ongeval? Schakel dan de hulp in van Letselschade Test. Wanneer u geen schuld heeft aan het ongeval, heeft u waarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding. Onze aangesloten specialisten helpen u bij het claimen hiervan. Onze hulp voor u is altijd kosteloos. Daarnaast voorzien onze aangesloten specialisten u van een vrijblijvend eerste advies. Leg uw zaak daarom vandaag nog aan ons voor! Dit kan middels ons online contactformulier of bel naar 085 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief