Letselschade Nieuws

Minder letsel door brede fietspaden

Geschreven op 20 februari 2014Minder letsel door brede fietspaden | Letselschade Test

De organisatie Fietsbeheer, het kenniscentrum voor fietsbeleid in Nederland, pleit voor bredere fietsstroken. Vaak zijn fietsstroken slechts 0,5 meter breed en bevinden ze zich langs de randen van drukke wegen. Dit zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties met (helaas meer dan eens) tijdelijke of blijvende letselschade tot gevolg. Als de plannen worden doorgevoerd, dan zal de minimumbreedte van fietsstroken worden bepaald op 1,7 meter. Is deze breedte niet mogelijk, dan wordt geadviseerd om in het geheel geen fietsstrook aan te brengen.

Voorkomen van letselschade in verkeer

Te weinig ruimte voor het kunnen aanbrengen van een fietsstrook betekent volgens Fietsbeheer overigens niet dat de straat in kwestie onbereikbaar moet blijven voor fietsers. Fietsbeheer pleit in dat geval namelijk voor een zogeheten fietsstraat. Dit is een straat die in eerste instantie enkel bestemd is voor fietsers. Auto’s worden in deze straat niet volledig geweerd, maar zijn ondergeschikt. Natuurlijk begrijpt Fietsbeheer dat haar plannen niet overal consequent kunnen worden doorgevoerd. Desalniettemin zou een gedeeltelijke doorvoering al veel letselschade in het verkeer kunnen voorkomen.

Vooral kinderen ondervinden een verhoogd risico op verkeersongevallen door te smalle fietsstroken. Dit komt doordat auto’s vaak gebruik maken van de fietsstroken tijdens uitwijkmanoeuvres en daarbij jonge fietsers over het hoofd zien. Afhankelijk van de verkeersdrukte op een specifieke weg, wordt door Fietsbeheer geadviseerd om fietsstroken aan te leggen die tussen de 2 en 2,5 meter breed zijn (met dus een wettelijk bepaald minimum van 1,7 meter).

Als fietsers letsel opgelopen?

Heeft u als fietser letsel van tijdelijke of blijvende aard opgelopen door een verkeersongeval? Dan is de kans groot dat u recht heeft op een letselschade vergoeding. Fietsers genieten volgens Artikel 185 van de Nederlandse Wegenverkeerswet namelijk een speciale bescherming als ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Hierdoor zijn automobilisten in de praktijk vrijwel altijd aansprakelijk als zijn betrokken raken bij een verkeersongeval met een fietser.

Door middel van onze Online Letselschade Test kunt u binnen één minuut te weten komen of u in aanmerking komt voor letselschadevergoeding. Ook kunt u ons natuurlijk vragen om persoonlijk advies in uw zaak. Bel in dat geval met telefoonnummer 085-5006400 of stuur een e-mail naar contact@letselschade-test.nl.

« Terug naar het nieuwsarchief