Mensen met letsel vaak in verkeerd ziekenhuis | Letselschade Test

Mensen met letsel vaak in verkeerd ziekenhuis

Geschreven op 20 juli 2021

Jaarlijks lopen ongeveer 4.500 mensen in Nederland ernstig letsel op na een ongeval. Om deze patiënten zo goed mogelijk te behandelen, moeten zij naar een traumaziekenhuis worden gebracht. Een derde van deze groep komt niet in het juiste ziekenhuis terecht. Zij worden naar een streekziekenhuis gebracht in plaats van een gespecialiseerd traumaziekenhuis. Dit levert vaak nog ergere letselschade op en soms kost dit zelfs levens.

Het verschil tussen een traumaziekenhuis en een regulier ziekenhuis

Bij ernstig letsel telt elke seconde. Dus hoe eerder een patiënt goed kan worden behandeld, hoe beter. Uit onderzoek blijkt dat 72 procent van de patiënten in een traumaziekenhuis binnen een uur een CT-scan heeft gehad. Bij een streekziekenhuis is dit in slechts 42 procent het geval.

Inschattingsfouten worden te vaak gemaakt

Het kan soms lastig zijn om de afweging tussen een regulier streekziekenhuis en een traumaziekenhuis te maken. Momenteel wordt 32 procent van de zwaargewonden naar een regulier ziekenhuis gebracht. Dat is te veel. De norm is namelijk om minimaal 90 procent van deze gevallen naar een traumaziekenhuis te brengen. In Brabant worden de meeste patiënten naar een verkeerd ziekenhuis gebracht. Hier gaat namelijk slechts de helft van de zwaargewonden naar het juiste ziekenhuis. De meest fouten worden gemaakt bij vrouwen op hogere leeftijd. Hun letsel wordt geregeld over het hoofd gezien. Mogelijk komt dit omdat zij vaker broze botten hebben, minder klagen en het soms lastig vinden om aan te geven waar de pijn zit.

Doe de letselschade test

Wanneer iemand lichamelijk of geestelijk letsel overhoudt aan een ongeval, dan heeft die persoon hoogstwaarschijnlijk recht op een schadevergoeding. Middels de speciaal ontwikkelde letselschade test kunt u direct testen of ook u recht heeft op een schadevergoeding. De hoogte van deze schadevergoeding hangt af van het opgelopen letsel. Voor een inschatting van het bedrag kunt u de bedrag test doen. Uiteraard kunt u bij Letselschade Test ook terecht voor een vrijblijvend advies. Bel hiervoor naar 085 – 500 6400 of neem contact met ons op middel ons online contactformulier.

« Terug naar het nieuwsarchief