Letselschade Nieuws

Meeste ongevallen in bouw

Geschreven op 9 april 2013Bedrijfsongeval in bouw | Letselschadevergoeding | Letselschade Test

Nederlanders die werkzaam zijn in de bouw lopen het meeste risico om letsel op te lopen of betrokken te zijn bij een dodelijk bedrijfsongeval, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de periode tussen 1996 en 2011 kwamen naar verluid bijna 1.200 mensen op hun werk om het leven, waarvan 380 (bijna 32%) werkzaam was in de bouwsector. Hiermee is de sector verantwoordelijk voor het grootste aantal bedrijfsongevallen met dodelijke afloop. Tevens is dit ook de sector waar de meeste bedrijfsongevallen met letselschade tot gevolg gebeuren.

Schuld van letsel onduidelijk

Vakbond FNV Bouw ziet een aantal logische verklaringen voor dit fenomeen, maar benoemt ook risico-verhogende aspecten in de bouw die wel te veranderen zijn. De aard van de werkzaamheden in de bouw, het werken met zware machines en voorwerpen en het werken op hoogte zorgen voor onvermijdbaar risico. Een punt wat risico nog verder opdrijft is de organisatorische structuur van de bouw. Doordat het gebruikelijk is om werk naar aannemers en onderaannemers door te schuiven is het soms onduidelijk bij wie welke verantwoordelijkheid ligt. Dit komt de veiligheid zeker niet ten goede.

Tot slot wordt er steeds meer gewerkt met arbeiders die zowel de Nederlandse als Engelse taal niet voldoende beheersen en daarmee informatie over risico’s niet geheel meekrijgen. Alhoewel een deel van de ongevallen dus niet te voorkomen lijkt te zijn, bestaan er binnen de structuur van de Nederlandse bouwsector nog genoeg mogelijkheden om het risico op ongevallen omlaag te brengen.

Bent u betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval en u heeft zich aan alle veiligheidseisen heeft gehouden? Dan is de keer zéér groot dat uw letselschade wordt vergoed. Neem contact op met Letselschade Test of kom direct te weten of u in aanmerking komt middels onze korte online test!

« Terug naar het nieuwsarchief