Meest voorkomende fietsongelukken met letselschade

Meest voorkomende fietsongelukken met letselschade

Geschreven op 24 oktober 2023

Nederlands is een echt fietsland. Van alle verplaatsingen in Nederland wordt 25% met de fiets afgelegd, waarbij een persoon gemiddeld 979 kilometer op jaarbasis aflegt. In dit land ligt dan ook een groot fietsnetwerk, waarvan het overgrote deel in steden ligt. Slechts 10 procent ligt middenin de natuur en ongeveer 60 procent bestaat uit wegen waar zowel fietsers als automobilisten mogen rijden. Met de fiets rijden in drukke gebieden kan uiteraard voor gevaarlijke situaties zorgen, waarbij helaas gemakkelijk letselschade opgelopen kan worden. Maar wat zijn de meest voorkomende vormen van letselschade bij een fietsongeluk?

Meeste voorkomend letsel

De meest voorkomende verwondingen zijn veruit botbreuken. Deze komen tot stand bij een nare val, welke om verschillende redenen plaats kan vinden. Zo kan iemand uitglijden wanneer het glad is op de weg door bijvoorbeeld losse bladeren, ijs of regen. Dit is in dat geval een eenzijdig ongeluk. Maar het is ook mogelijk om in een ongeluk terecht te komen door het toedoen van een ander, zoals bijvoorbeeld een automobilist.

Naast botbreuken komt ook hoofdletsel veel voor. Bij 1 op de 10 gevallen is iemand betrokken bij een ongeluk waarbij letselschade aan het hoofd wordt opgelopen. In een jaar tijd hebben dan ook 11.000 mensen te kampen met hersenletsel na een ongeluk op de fiets. Bovendien is het mogelijk dit letsel in veel gevallen te voorkomen of te verkleinen door het dragen van een helm. Echter draagt slechts 3% van alle fietsers een helm op een gewone fiets. Om het aantal letselschade gevallen te verkleinen zal dit percentage flink op moeten lopen.

Letselschadevergoeding voor fietsongeluk

Enkel wanneer het letsel niet wordt opgelopen door eigen schuld is het mogelijk om een letselschadevergoeding te verkrijgen. Zo kan het dus zijn dat een fietser wordt aangereden door een auto en hierbij letselschade oploopt. Een fietser wordt namelijk gezien als zwakke verkeersdeelnemer, waardoor de verantwoordelijkheid en dus ook de aansprakelijkheid altijd ten minste voor een gedeelte bij de automobilist ligt. Zelf wanneer de fietser fout zit. In dat geval kan dus een letselschadevergoeding worden verhaald bij de automobilist.

Hulp bij letselschade als fietser

1 op de 3 verkeersslachtoffers is een fietser, met een leeftijd van 55 jaar of ouder. In 2021 ging het hierbij om ruim 22.000 mensen. Wanneer u in een ongeluk terecht bent gekomen, welke niet eenzijdig was, is het waarschijnlijk mogelijk een letselschadevergoeding te verkrijgen. Neem contact op met de letselschadespecialisten van Letselschade Test en zij zullen een vrijblijvend advies geven over uw letselschadezaak.

« Terug naar het nieuwsarchief