Meer auto-ongelukken in de herfst | Letselschade-test.nl

Meer auto-ongelukken in de herfst

Geschreven op 1 november 2018

Zon in de herfst is bijna altijd van harte welkom, totdat u zich in het verkeer begeeft en de laaghangende zon zo uw ogen in schijnt. Veel automobilisten en andere weggebruikers kunnen op deze manier bijna niets meer zien. Een groot probleem, zeker omdat de laaghangende zon in de herfst langer duurt dan in de zomer of winter.

Op herfstdagen waarbij de hele dag de zon schijnt, gebeuren er aanzienlijk meer ongelukken. Deze ongelukken vinden niet alleen plaats onder automobilisten, maar iedereen op de weg heeft er last van. Als het ook nog eens heeft geregend, dan moet u helemaal oppassen. De kans is op dat moment namelijk groot dat de zon zowel boven- als onder in uw gezicht schijnt. Moet u de weg op tijdens een zonnige ochtend- of avondspits? Lees dan snel onze tips.

Tips bij een laaghangende zon

Het is allereerst belangrijk dat u altijd voorbereid bent op de zon die plotseling in uw gezicht kan schijnen. Als u weet op welke plekken de zon in uw ogen schijnt tijdens uw vaste autoroute, dan kunt u voor die momenten alvast uw zonneklep omlaag doen. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat andere mensen net zoveel last hebben van de zon als u. Probeer dus zo goed als u kan uw omgeving in de gaten te houden. Ga ervan uit dat de meeste andere weggebruikers u moeilijk kunnen zien. Neem bijvoorbeeld niet direct voorrang, ook al heeft u hier recht op.

U had het misschien niet verwacht met zoveel licht van de zon, maar anderen zien uw auto beter als u de verlichting aanzet in de felle zon. Zorg er dus zoveel mogelijk voor dat andere automobilisten u goed zien. Schone ruiten kunnen daarnaast ook heel goed helpen. Een combinatie van laaghangende zon en onscherpe ruiten, zorgt er namelijk voor dat u amper het wegdek kunt zien. Om het af te maken kunt u ook nog een zonnebril opzetten. Dit helpt echt om uw omgeving beter te kunnen blijven zien bij laaghangende zon.

Meer verkeersongevallen zodra de klok is verzet

Buiten de langdurig laaghangende zon in de herfst, is er nog een reden waardoor er meer auto-ongelukken gebeuren in dit seizoen. De klok is namelijk pasgeleden weer verzet naar de wintertijd. Mensen zijn gewoontedieren en daardoor kunnen velen zich moeilijker concentreren op de weg door het nieuwe ritme. Er is dan ook een duidelijke piek te zien in het aantal aanrijdingen vlak na het verzetten van de klok. Gemiddeld ligt het aantal aanrijdingen 10 tot 15 procent hoger in deze periode. Houd uw medeweggebruikers daarom goed in de gaten en blijf zelf ook gefocust op de weg!

Letselschade-Test.nl helpt

Bent u deze herfst betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u hier letselschade bij opgelopen? Wanneer u niet verantwoordelijk bent voor het veroorzaken van het ongeval, dan heeft u op dat moment recht op een letselschadevergoeding. Letselschade Test kan u gratis helpen bij het verkrijgen van een dergelijke vergoeding. Wilt u weten of u recht heeft op een letselschadevergoeding en wilt u een idee krijgen over de hoogte van de vergoeding? Leg uw zaak dan vandaag nog vrijblijvend aan ons voor.

« Terug naar het nieuwsarchief