Meer arbeidsongevallen in 2018 | Letselschade Test

Meer arbeidsongevallen in 2018

Geschreven op 6 juni 2019

Het aantal bedrijfsongevallen met letsel is in 2018 fors toegenomen in ons land. Het aantal gemelde ongevallen is namelijk met 4% gestegen ten opzichte van 2017. In 2018 waren er 4.400 meldingen van een ongeval, wat de officiële cijfers zijn. Lang niet alle ongevallen worden echter gemeld bij de inspectie, het eigenlijke aantal ligt dus waarschijnlijk hoger.

Uit de cijfers blijkt verder dat evenveel mannen als vrouwen betrokken raken bij een arbeidsongeval. Vrouwen hebben wel vaker een ongeval terwijl zij onderweg zijn naar hun werk, terwijl de ongevallen bij de mannen vooral op de werkvloer plaatsvinden. Jongeren van tussen de 21 en 30 jaar zijn tot slot oververtegenwoordigd in deze cijfers.

Bedrijfsongeval met een machine

De meeste ongelukken op de werkvloer vinden plaats in de sectoren bouw, vervoer, opslag en industrie. Veel gemelde ongevallen zijn valpartijen van grote hoogte, letsel door machines die mensen grijpen, vallende objecten en aanrijdingen. De ongevallen met machines ontstaan vaak door contact met bewegende onderdelen zoals cirkelzagen, transportbanden, snij- en inpakmachines. De afscherming van de bewegende onderdelen van de machines werkt dan vaak niet meer naar behoren of er wordt onvoorzichtig omgesprongen met de bewegende delen.

Ook meer dodelijke slachtoffers

Naast het aantal bedrijfsongevallen neemt ook het aantal ongevallen met dodelijke afloop toe. In 2018 waren er 71 dodelijke slachtoffers op het werk. Dit is een flinke stijging ten opzichte van de 54 doden in 2017. De meeste dodelijke slachtoffers in 2018 vielen in de bouw, namelijk 20. Ter vergelijking zijn de sectoren vervoer, handel en industrie samen verantwoordelijk voor 32 ongelukken met dodelijke afloop.

Ongeval op het werk? Doe de Letselschade Test

Heeft u letselschade opgelopen bij een ongeval op het werk? Vul dan onze letselschade test in om te kijken of u kans maakt op een vergoeding voor de kosten die u heeft gemaakt in verband met uw letsel. Legt u daarna uw zaak vrijblijvend aan ons voor, dan kunnen wij beoordelen of u in aanmerking komt voor gratis juridische bijstand door onze letselschadespecialisten. Zij kunnen u helpen bij het verkrijgen van uw vergoeding. Onze hulp is gratis, omdat deze wordt vergoed door de verzekeraar van uw werkgever.

« Terug naar het nieuwsarchief