Letselschade Nieuws

Medische fouten Ruwaard

Geschreven op 14 oktober 2013Medische fouten Ruwaard | Letselschade Test

Uit een recent verschenen rapport van de commissie Danner bleek dat een aantal sterfgevallen in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (Spijkennisse) voorkomen had kunnen worden. Door nauwgezetter handelen en het beter opvolgen van landelijke richtlijnen, hadden zeker tientallen mensen minder het leven hoeven te laten in het ziekenhuis. Vanwege een torenhoge schuld, de kritiek die het ziekenhuis genoot door het oplopende aantal medische fouten en de onderhanden letselschade claims, heeft het Ruwaard van Putten in juni dit jaar faillissement moeten aanvragen.

Tenminste 55 sterfgevallen door medische fouten

Naast dat het onderzoek inzicht heeft gegeven in het aantal gevallen van nalatig handelen bij diverse medische ingrepen, is ook duidelijk geworden hoeveel patiënten er exact zijn overleden ten gevolge van een medische fout. Van de totaal 770 sterfgevallen die tussen 2010 en 2012 hebben plaatsgevonden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, zijn er tenminste 55 veroorzaakt door menselijk falen. Bij nog eens 65 andere sterfgevallen is het niet uitgesloten dat de patiënten in kwestie door een medische fout om het leven zijn gekomen. Voor de overige 562 sterfgevallen is ondertussen duidelijk dat deze absoluut niet het gevolg zijn van medisch falen.

Medische wereld geschokt

Van de 55 patiënten die overduidelijk zijn overleden door onzorgvuldig medisch handelen, had in 30 gevallen het overlijden zeer waarschijnlijk voorkomen kunnen worden. Deze cijfers hebben niet alleen de medische wereld geschokt. Een voorbeeld van een concrete en structurele medische fout, is het toedienen van morfine als middel om patiënten in slaap te houden. Dit, terwijl morfine (een zéér krachtige pijnstiller) hier als vanzelfsprekend niet voor is bedoeld. Verder kwam naar voren dat er tevens veel mis ging bij de zorgverlening in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Zo werden nog ‘onvolkomen’ behandelmethoden toegepast en waren de registraties in de dossiers vaak onnauwkeurig.

Letselschade Test

Bent u slachtoffer van een medische fout? In veel gevallen heeft u recht op een letselschadevergoeding of smartengeld. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding of smartengeld? Doorloop dan nu in slechts één minuut onze Letselschade Test!

« Terug naar het nieuwsarchief