letselschadevergoeding na vuurwerkongeluk

Letselschadevergoeding bij vuurwerkongeluk

Geschreven op 30 december 2019

Oud en nieuw is een feestelijke gelegenheid, maar elke jaarwisseling gebeurt het helaas weer: (ernstige) slachtoffers door het afsteken van vuurwerk. Heeft u zelf letselschade opgelopen door een vuurwerk ongeluk? Kunt u dan iemand aansprakelijk stellen voor uw vuurwerkletsel?

Vuurwerkslachtoffers tijdens de jaarwisseling

Het aantal slachtoffers per jaar is wisselend, afgelopen oud en nieuw kwamen er bijna 400 slachtoffers binnen op de spoedeisende hulp en ruim 800 slachtoffers moesten naar de huisartsenpost voor een behandeling. Toch komen niet alle slachtoffers binnen tijdens de jaarwisseling, ernstige letselschade slachtoffers zijn er namelijk meer in de dagen voor of na de jaarwisseling. De meeste vuurwerkslachtoffers ontstaan door illegaal vuurwerk, zoals nitraten. Dit illegale vuurwerk is zo zwaar dat het te vergelijken is met bommen. In het ziekenhuis worden de hierdoor ontstane verwondingen dan ook beschouwd als oorlogswonden.

Vuurwerkletsel door anderen

Het oplopen van zware verwondingen door vuurwerk overkomt niet alleen baldadige jongens, het kan namelijk iedereen overkomen. Afgelopen jaarwisseling was namelijk 40% van de slachtoffers een omstander (doordat er bijvoorbeeld vuurwerk naar ze werd gegooid). Als iemand vuurwerk afsteekt waardoor jij letsel oploopt, kan diegene aansprakelijk zijn voor dat letsel. Wanneer er tijdens het afsteken onvoldoende rekening is gehouden met uw veiligheid, bijvoorbeeld door het afsteken van ondeugdelijk vuurwerk of door het te dichtbij af te steken, kan diegene aansprakelijk worden gesteld. Daarnaast kan bij ondeugdelijk vuurwerk de leverancier aansprakelijk gesteld worden voor de schade die het vuurwerk heeft aangericht. Tevens kunt u als u buiten uw schuld om letselschade heeft opgelopen bij een georganiseerde vuurwerkwerkshow de organisatoren aansprakelijk stellen.

Schadevergoeding claimen na vuurwerkletsel

Wanneer u vuurwerkletsel heeft opgelopen en zelf niet de schuldige bent, kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen. Het is belangrijk dat u hierbij genoeg bewijs verzameld. Anders kan het zijn dat er onvoldoende bewijs is om ook uiteindelijk iemand aansprakelijk te stellen. Bent u zelf, buiten uw schuld om, slachtoffer geworden van een vuurwerkongeluk dan kunnen wij u bijstaan tijdens het aansprakelijk stellen en het verkrijgen van de juiste letselschadevergoeding. Daarnaast is voor u onze juridische hulp altijd gratis, wij verhalen onze kosten namelijk op de tegenpartij. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding? Doe dan nu onze Letselschade Test en leg uw zaak vandaag nog vrijblijvend aan ons voor.

« Terug naar het nieuwsarchief