Letselschade Nieuws

Letselschade berekening bij mannen en vrouwen gelijk

Geschreven op 26 augustus 2014Letselschade berekening bij mannen en vrouwen gelijk

De hoogte van een letselschadevergoeding mag niet worden beïnvloed door het geslacht van het slachtoffer. Dat is onlangs bepaald door het College voor de Rechten van de Mens. Ten grondslag hieraan lag de uitspraak dat een gehandicapt geraakte vrouw een lagere letselschadevergoeding kreeg toebedeeld, omdat ervan werd uitgegaan dat vrouwen in een gemiddeld leven op 27-jarige leeftijd een kind krijgen, vervolgens 10 jaar niet werken en daarna parttime gaan werken. Het College bepaalde dat dit discriminatie is en eiste gelijke behandeling.

Geslachtsdiscriminatie schadevergoeding

Omdat er bij mannen geen soortgelijke voorspellingen worden gehanteerd bij de berekening van letselschade, terwijl ook mannen ook hun baan (gedeeltelijk) op kunnen geven bij het krijgen van een kind, achtte het College de letselschade berekening onredelijk. De aannames van het gemiddelde leven van de vrouw zorgden voor zeer grote verschillen in de hoogte van een letselschadevergoeding in vergelijking met gelijkwaardige claims van mannen.

Letselschade berekening

Bij het berekenen van letselschade worden opleidingsniveau, beroepskeuze en arbeidsparticipatie altijd meegewogen. De vrouw in kwestie werd echter op jonge leeftijd aangereden door een motorrijder, waardoor zij een hersenbeschadiging opliep en verlamd raakte. In een dergelijk geval is de letselschade berekening een bijna onmogelijke taak. Om deze reden worden door verzekeraars verschillende statistieken gebruikt om een verwacht verloop van het slachtoffer vast te stellen. In dit geval leidt de handelswijze tot een methode die als discriminatie werd bestempeld.

Afhandeling letselschade claim

De uitspraak van het College is echter niet bindend. De verzekeraar van de aansprakelijke partij kan alsnog besluiten een aangepaste letselschade berekening te hanteren. Bij een eventuele rechtszaak zal de rechter een uitspraak over de zaak moeten doen. De uitspraak van het College zal wel worden meegenomen in het besluit van de rechter.

Letselschade Test

Indien u een ongeluk heeft meegemaakt, recent of in het verre verleden, bestaat er de kans dat u recht heeft op letselschadevergoeding. Vul onze Letselschade Test in en ontdek binnen één minuut waar u recht op heeft. U kunt ook direct contact opnemen middels ons online contactformulier.

« Terug naar het nieuwsarchief