Kans op dodelijk ongeluk niet gestegen door verhoging snelheidslimiet | Letselschade Test

Kans op dodelijk ongeluk niet gestegen door verhoging snelheidslimiet

Geschreven op 29 juni 2020

Op plekken waar sinds 2012 de maximumsnelheid van 130 km/h geldt, is de kans op een dodelijk ongeluk minder hard gestegen dan op de wegen waar de limiet 120 km/h is. Op wegen waar de geldende limieten bleven bestaan, steeg het aantal ongevallen zelfs harder! Deze opvallende uitkomst komt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Aantal verkeersdoden neemt toe

Afgelopen jaren is het aantal verkeersdoden op autosnelwegen toegenomen. Toch kan deze stijging volgens SWOV niet worden toegeschreven aan de verhoging van de snelheidslimiet. De kans op een verkeersongeval, ongeacht de ernst van het ongeluk, is weliswaar toegenomen op wegen waar de limiet van 130 km/h geldt. Maar opvallend genoeg is dit minder dan op de wegen waar de limiet van 100 of 120 km/h is gehandhaafd.

Kans op een ongeluk vele malen groter

Deze opvallende conclusie bevestigt het vermoeden dat veel automobilisten die met een snelheid van 100 km/u over een lege snelweg rijden, eerder geneigd zijn een secundaire taak te zoeken. Wie rijdt met een snelheid die je het gevoel geeft dat je uit kunt stappen, heeft eerder de neiging om andere dingen te doen. Men grijpt bijvoorbeeld sneller naar de telefoon of is met andere zaken bezig. Hierdoor is de focus weg van de verkeersdeelname en is de kans op het krijgen van een ongeluk vele malen groter.

Een andere conclusie die kan worden getrokken uit het onderzoek van SWOV is dat het noodzakelijk is dat de wegen waar 130 km/h geldt, hier ook op ingericht dienen te worden. Dit is volgens de stichting nog steeds niet overal het geval. Zo zijn er nog trajecten waar onafgeschermde objecten in de berm nog te dicht op de rijbaan staan. Het afmaken van geplande aanpassingen en werkzaamheden en verdere monitoring is dus nog altijd essentieel voor de verkeersveiligheid.

Juridische hulp bij letselschade na verkeersongeval

Bent u buiten uw schuld om betrokken getrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u hier letselschade aan over gehouden? Dan is de kans groot dat u recht heeft op een letselschadevergoeding. Onze letselschadespecialisten kunnen u gratis bijstaan tijdens het afhandelen van uw schadeclaim. Leg uw zaak vandaag nog vrijblijvend aan ons voor en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

« Terug naar het nieuwsarchief