Jongeren raken steeds vaker bij e-bike ongelukken betrokken | Letselschade-Test

Jongeren raken steeds vaker bij e-bike ongelukken betrokken

Geschreven op 26 juli 2022

Steeds vaker raken jongeren betrokken bij ongelukken met een e-bike. De e-bike wordt steeds populairder en ook onder jongeren is dit vervoersmiddel steeds meer in trek. Vooral onder middelbare scholieren wint de e-bike terrein, waardoor het logische gevolg is dat er dus ook een stijging te zien is in het aantal ongelukken in deze leeftijdscategorie.

Aantal ongelukken met e-bikes neemt toe

Het aantal ongelukken met e-bikes neemt al jaren toe onder de 55-plussers. Maar uit onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL belanden jongeren ook steeds vaker op de spoedeisende hulp na een ongeluk met een e-bike. Van alle jongeren tussen de 12 en 17 jaar die in het ziekenhuis belanden met letsel, reed in 2016 slechts 4 procent op een e-bike. In 2021 is dit aandeel al gestegen naar 22 procent. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren met een e-bike een verhoogd risico lopen op een verkeersongeval in vergelijking met jongeren op ‘normale’ fietsen.

E-bike vervangt scooter bij jongeren

De plek van de scooter wordt langzamerhand ingenomen door die van de e-bike. Maar waar de scooter een helm en een rijbewijs vereist, is dit bij een e-bike (nog) niet nodig. Een e-bike vergt echter andere vaardigheden dan rijden met een reguliere fiets. Kinderen worden door middel van een fietsexamen voorbereid op deelname in het verkeer, maar op een e-bike ben je op een andere (veel snellere) manier onderdeel van het verkeer. Echter is niet alleen de toename van het aantal e-bikes oorzaak van het probleem. De fietspaden worden namelijk steeds voller en ook dit speelt een grote rol in het aantal fietsongevallen.

Letsel is ernstiger met een e-bike

Bij een ongeluk met een e-bike is de letselschade vaak ernstiger dan bij een ongeluk met een reguliere fiets. De verwondingen lijken dan vaak meer op het letsel dat ontstaat bij een ongeluk met een scooter. Artsen houden dan ook veel sneller rekening met inwendige bloedingen.

Hulp bij een fietsongeval

Bent u betrokken geraakt bij een fietsongeval, met bijvoorbeeld een e-bike? Schakel dan vrijblijvend hulp in via Letselschade-Test. Wij kunnen u uitstekend bijstaan bij het verkrijgen van een maximale letselschadevergoeding. Neem dan ook vandaag nog vrijblijvend contact op met onze letselschadespecialisten.

« Terug naar het nieuwsarchief