Letselschade Nieuws

Jaarlijks 130.000 klussers met letsel

Geschreven op 21 november 2014Jaarlijks 130.000 klussers met letsel | Letselschade Test

Ieder jaar zijn er in Nederland ongeveer 130.000 ongevallen met letsel tijdens het klussen. Als ongevallen die gebeuren tijdens het tuinieren worden meegeteld, komen hier zelfs nog 69.000 ongevallen bij. Ten gevolge van deze ongevallen kwamen 28 personen om het leven. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, een organisatie die zich inzet om woon-, werk- en leefomgeving veiliger te maken. De meeste slachtoffers worden volgens hen namelijk veroorzaakt door nalatig gedrag van de klusser. Men onderschat namelijk vaak de risico’s.

Ongeluk bij het klussen

Het grootste deel (ruim twee derde) van de slachtoffers heeft een middelbare leeftijd, tussen de 35 en 59 jaar. Omdat mannen over het algemeen vaker klussen, is dan ook de ruime meerderheid (76%) van de slachtoffers van het mannelijk geslacht. Het lichaamsdeel waar het meeste letsel aan wordt opgelopen zijn de handen (52%), op de tweede plek staat, op ruime afstand, letsel aan het hoofd met 16%. Als oorzaak wordt vaak genoemd dat men een zwaar gewicht wilde tillen of dat men tijdens het snijden uitschoot.

Kosten letsel

Van de 199.000 slachtoffers hebben 21.000 personen zich gemeld gemeld op de Spoedeisende Hulp (SEH). Hiervan was voor 1.800 doe-het-zelvers een opname op een afdeling in het ziekenhuis noodzakelijk. De directe medische kosten die hierbij gepaard gaan bedragen jaarlijks zo’n €33 miljoen, gemiddeld €1.500 per persoon. Daar komt nog gemiddeld €6.200 per persoon aan kosten van arbeidsverzuim bij. Dit is in totaal €39 miljoen per jaar.

Veilig klussen

Om doe-het-zelf-projecten voortaan veiliger te laten verlopen, geeft VeiligheidNL een aantal tips. Zo is het belangrijkste moment van het klussen de voorbereiding, waarbij de werkplek overzichtelijk en ordelijk klaargezet wordt. Andere belangrijke tips zijn: zorg voor geschikte kleding, schoeisel en beschermingsmiddelen zoals oog-, oor- en handbescherming, werk bij voldoende licht en vervang gereedschap zoals zagen en messen bijtijds. Wanneer er aan deze veiligheidstips wordt voldaan zal het aantal ongelukken met letsel significant dalen.

Aansprakelijk stellen

Heeft u letsel opgelopen door toedoen van slecht functionerend gereedschap of onvoldoende beschermende kleding? Dan bestaat de kans dat de fabrikant aansprakelijk gesteld kan worden en u recht heeft op een lestelschadevergoeding. Door middel van onze Letselschade Test komt u hier binnen één minuut achter.

« Terug naar het nieuwsarchief