Letselschade Nieuws

Invoeren van de Amerikaanse claimcultuur

Geschreven op 24 juni 2014

Het is een gegeven dat Amerikanen, zowel bedrijven als individuen, elkaar om het minste of geringste aanklagen bij enig letsel, dan al niet zelf toegebracht. Zo wilde een man een magnetronfabrikant aanklagen om het opdrogen van zijn kan in de magnetron en heeft een vrouw McDonald’s aangeklaagd omdat ze koffie over haar benen heeft gemorst waarbij ze derdegraads brandwonden heeft opgelopen. Op het eerste gezicht menselijke fouten waar bedrijven voor moeten boeten, terwijl de ‘slachtoffers’ weglopen met een enorme schadevergoeding ontvangen.

Voordelen Amerikaanse claimcultuur

Maar wellicht is het niet zo gek om iets dieper in te gaan op het Amerikaanse rechtssysteem. Hoewel het op het eerste gezicht vreemd is dat er tonnen verdiend kunnen worden op een koffie-incident waarbij letselschade is opgelopen, kan de Amerikaanse claimcultuur een grote impact hebben op maatschappelijke vooruitgang. Een voorbeeld waarbij een grote letselschadevergoeding leidt tot maatschappelijke vooruitgang was de zaak van Lance Cooper tegen autogigant General Motors (GM). Een familielid van zijn cliënt was namelijk om het leven gekomen nadat de motor van de auto was afgeslagen en een beek in reed. Na onderzoek bleek dat de auto door een technisch mankement onbestuurbaar werd. Omdat er hierdoor al meerdere slachtoffers waren gevallen, was GM genoodzaakt duizenden auto’s terug te halen de mankementen te herstellen. Was dit niet gebeurd, hadden er wellicht meer (dodelijke) slachtoffers gevallen.

Aansprakelijkheidsdebat

In Nederland is het debat over aansprakelijkheid nog altijd bezig. Er is echter angst voor de Amerikaanse claimcultuur. Wanneer de aansprakelijkheid wordt uitgebreid naar het evenbeeld van het Amerikaans recht, bestaat er de kans dat elk opstootje, incident of zelfs persoonlijk contact kan resulteren in een letselschade claim. En dat terwijl er andere en waarschijnlijk betere oplossingen gezocht kunnen worden, wat niet in een rechtszaal uitgevochten hoeft te worden. Letselschade Test is een van deze oplossingen. Wilt u iemand aansprakelijk stellen? Neem dan nu contact op middels ons online contactformulier.

« Terug naar het nieuwsarchief