Letselschade Nieuws

Het weekendeffect in het ziekenhuis

Geschreven op 28 augustus 2015Het weekendeffect in het ziekenhuis | Letselschade Test

Wanneer u letsel heeft opgelopen bij een ongeval, kunt u het beste niet in het weekend worden opgenomen in het ziekenhuis. Uit onderzoek door Milagros Ruiz e.a dat is gepubliceerd in BMJ Quality and Safety blijkt dat de kans om binnen 30 dagen te overlijden na een weekendopname in het ziekenhuis groter is dan wanneer de patiënt op reguliere werkdagen werd opgenomen.

In het onderzoek werden gegevens van vijf Amerikaanse, zes Nederlandse, elf Britse en zes Australische ziekenhuizen aangewend. Opmerkelijk is dat het ‘weekendeffect’ in Nederland het sterkst is. Bij opname in het weekend in een Nederlands ziekenhuis is de kans op overlijden 20% hoger dan op een maandag.

Geen weekendeffect in ziekenhuizen Australië

Van de vier onderzochte landen was er alleen in de ziekenhuizen van Australië geen verhoogde kans op overlijden binnen een maand bij een weekendopname. De verhoogde ratio kwam voor de Britse ziekenhuizen uit op 1.13 en voor Amerikaanse op 1.08 (respectievelijk 13% en 8% meer kans op overlijden). Gek genoeg bleek dat patiënten in Australië wel een verhoogd risico op overlijden hadden binnen 7 dagen. Deze uitkomst is overeenkomstig met eerdere onderzoeken, maar een verklaring hiervoor hebben de onderzoekers niet. Om hier goed onderzoek naar te doen zouden meer ziekenhuizen uit Australië hun gegevens beschikbaar moeten stellen.

Oorzaken weekendeffect

Op de vraag waarom er een grotere kans op overlijden is bij een weekendopname, kunnen de onderzoekers geen antwoord geven. Ze suggereren dat de verminderde aanwezigheid van specialisten hiermee te maken kan hebben. Tevens zou de oorzaak kunnen liggen in het feit dat de patiënten die in het weekend worden opgenomen ernstiger letsel hebben en klinisch minder stabiel zijn.

Het effect van medische letselschade

Helaas is in dit onderzoek niet meegenomen in welke mate een medische fout effect heeft gehad op de verhoogde kans op sterfte. Doordat er in het weekend minder ervaren specialisten aanwezig zijn, is het niet ondenkbaar dat er meer medische letselschade wordt opgelopen in het weekend.

Mocht u het slachtoffer zijn geworden van een medische fout, dan kunt u recht hebben op een schadevergoeding. Om te weten te komen of u hier recht op heeft en op welk bedrag, kunt u gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen. Vul hiervoor ons online contactformulier in of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer 085 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief