Letselschade Nieuws

Grote uitbraak mazelen

Geschreven op 29 juli 2013Grote uitbraak mazelen | Letselschade advies | Letselschade Test

Het aantal gevallen waarbij mazelen zijn geconstateerd staat nu op 466. Vorige week waren er 321 situaties bekend. Dit betekent dat er in één week tijd 145 gevallen zijn bijgekomen, zo wordt gemeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM meldt verder dat er geen reden is voor ongerustheid. Alle kenmerken van de uitbraak van de mazelen liggen in lijn met de reguliere gang van zaken waarop een epidemie zich normaliter ontwikkelt. Er is dus geen sprake van extreme omstandigheden.

Mazelen in Bible-Belt

In de zogeheten Bible-Belt, een gebied dat zich uitstrekt van Zeeland tot Overijssel, zijn de meeste gevallen van mazelen geconstateerd. De kinderen die in dit gebied woonachtig zijn, worden veelal niet gevaccineerd vanwege het feit dat ze gereformeerd worden opgevoed. Vaccineren druist namelijk, zo stellen de gelovigen, in tegen de wil van God. Doordat de kinderen worden weerhouden van vaccinaties lopen zij onnodig gevaar slachtoffer van ziektes te worden.

De huidige uitbraak van de mazelen is de grootste sinds de epidemie die van juni 1999 tot mei 2000 heeft gewoed. Gedurende die uitbraak maakten de mazelen namelijk zo’n 3.000 slachtoffer. Ongeveer 150 kinderen werden destijds zo hard getroffen dat opname in het ziekenhuis onvermijdelijk was. Drie kinderen zijn helaas alsnog overleden. De rest van de slachtoffers is hersteld en heeft gelukkig geen blijvend letsel overgehouden aan de ziekte.

Ook gevallen rodehond stijgen

Waar het aantal gemelde gevallen van rodehond vorige week nog op 11 lag, is dat aantal deze week opgelopen naar 50. In alle 39 gevallen die in deze week zijn gemeld betrof het kinderen die afkomstig zijn van een gereformeerde basisschool uit de regio Hollands Midden.

Van de deze week gemelde gevallen was geen enkel kind gevaccineerd tegen rodehond. Van de overige 11 patiënten was slechts één persoon 39 jaar oud, de overige patiënten waren tussen de acht en twaalf jaar oud. Van alle mensen waarbij dit jaar mazelen werden geconstateerd was slecht 5% gevaccineerd tegen de ziekte. Ook hier betrof het, op een enkeling na, jonge kinderen.

Vaccinatie voorkomt letsel

Mensen die de mazelen hebben gehad komen hier nagenoeg altijd zonder blijvend letsel vanaf. Vroeger lieten nog veel patiënten het leven als gevolg van mazelen, tegenwoordig is dit niet meer het geval. Vaccinatie is overigens niet alleen zeer effectief in het voorkomen van de ziekte, ook als de ziekte toch wordt opgelopen helpt vaccinatie tegen complicaties.

« Terug naar het nieuwsarchief