Expats kunnen rijbewijs omwisselen zonder rijvaardigheidstest | Letelschade-test

Expats kunnen rijbewijs omwisselen zonder rijvaardigheidstest

Geschreven op 23 augustus 2021

Rijleraren zijn niet te spreken over het gemak waarmee duizenden expats hun buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Volgens de instructeurs zijn ze niet in staat om verantwoord auto te rijden met de huidige Nederlandse verkeersregelgeving, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden.

Rijbewijs omwisselen aantrekkelijk voor expats

Tot ergernis van rijdocenten werd in 1995 door Annemarie Jorritsma bepaald dat expats die naar Nederland verhuizen, hun buitenlands rijbewijs zonder voorwaarden kunnen inwisselen voor een Nederlandse. Voor kenniswerkers moest Nederland op die manier aantrekkelijker worden door het enige land in de EU te zijn die deze mogelijkheid aanbiedt. Velen profiteerden daar dan ook van, want door enkel zich te legitimeren konden zij de switch maken.

Stijging aantal expats met Nederlands rijbewijs

Jaarlijks maken zo’n 6.500 expats gebruik van de regeling, naar verwachting zal dit aantal jaarlijks toenemen doordat het aantal expats dat naar Nederland komt fors stijgt en velen hun rijbewijs omwisselen. In 2012 bedroeg het aantal kenniswerkers dat naar ons land kwam nog zo’n 4.000, dit waren er in 2019 al meer dan 12.000! De meesten daarvan zijn afkomstig uit India, het land waar juist heel soepel wordt omgegaan met de richtlijnen omtrent het behalen van een rijbewijs.

De rijbewijsregeling voor de kennismigrant

Inmiddels zijn er duidelijke voorwaarden waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de regeling. Indien u niet tot de categorie “kennismigrant” wordt gerekend, kunt u er helaas niet van profiteren. In dat geval kunt u enkel het rijbewijs omwisselen als u deze hebt behaald in een lidstaat van de Europese unie (EU) of de Europese Vrijhandels Associatie (EVA). Of een land waar een overeenkomst mee is gesloten en voldoet aan de Europese rijbewijs richtlijn (2006/126/EG). Indien u dus wel een kennismigrant bent, dan stelt de RDW letterlijk dat “u uw buitenlands rijbewijs (uit elk land)” kan omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, mits het nog geldig is.

Verkeersongelukken door onervaren bestuurders die rijbewijs omwisselen

Er bestaat dus een grote kans dat onder alle verkeersdeelnemers er automobilisten zijn die op een andere “soepelere” manier hun rijbewijs hebben gehaald, dan degene die in Nederland het rijexamen hebben afgelegd. Met onze drukke snelwegen, steden en hordes aan voetgangers en fietsers ligt het gevaar daardoor op de loer. Vele verkeersongevallen zijn hierdoor onvermijdelijk bij te weinig inzicht en rijervaring! De onervaren bestuurders die in Nederland hun rijbewijs omwisselen zouden dus eigenlijk getest moeten worden op hun rijvaardigheid, zodat ook zij opgewassen zijn tegen de verkeersdrukte, diversiteit aan verkeerssituaties en verkeersregels in Nederland.

Hulp bij letsel na een verkeersongeval

Mocht u buiten uw schuld om het slachtoffer zijn geworden van een verkeersongeval, weet dan dat u hoogstwaarschijnlijk recht heeft op een schadevergoeding. Benieuwd naar waar u exact aanspraak op kunt maken? Doe dan de letselschade test waarmee u direct kunt testen of u recht heeft op een letselschadevergoeding. Met deze tool doet u eenvoudig een bedrag test en ontvangt u een indicatie van de hoogte van de letselschadevergoeding. Voor vragen over de tests en vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen via 085 – 500 6400 of het online contactformulier.

« Terug naar het nieuwsarchief