Ervaren wintersporters lopen vaker ernstig letsel op | Letselschade Test

Ervaren wintersporters lopen vaker ernstig letsel op

Geschreven op 12 januari 2018

Onderzoek wijst uit dat niet de minst ervaren wintersporters, maar juist de wintersporters met vele jaren ervaring het vaakst ernstig letsel oplopen bij ski- en snowboardongelukken. Het betreffende onderzoek van alarmcentrale Eurocross en het traumacenter van het Leids Universitair Medisch Centrum werd uitgevoerd tussen 2013 en 2016, het betrof een analyse van om en nabij de 1.900 wintersportongevallen. Onder ernstig letsel worden bijvoorbeeld botbreuken verstaan.

“Ervaren wintersporters nemen meer risico”

Volgens de onderzoekers bewijzen de resultaten dat juist ervaren wintersporters zich bewust moeten zijn van de risico’s die bij wintersporten komen kijken. Ervaren skiërs en snowboarders zijn namelijk geneigd om extra’s risico’s te nemen zoals het betreden van zwarte pistes en off-piste skiën. Maar ook zij die deze risico’s niet nemen doen er goed aan om extra alert te zijn op drukke plekken zoals de uitgangen van skiliften en kruisingen van pistes.

Verschil in letsel tussen skiërs en snowboarders

Skiërs en snowboarders hebben een andere lichaamshouding tijdens het wintersporten. Dit leidt tot een verschil in het soort letsel dat de beide groepen oplopen bij snowboard- en skiongelukken. Snowboarders lopen vaker een hersenschudding of onderarmbreuk op, terwijl de benen en knieën van skiërs juist weer kwetsbaarder zijn. Verstandige wintersporters nemen extra voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld het dragen van een helm en andere bescherming.

Letselschade na wintersportongeval

Wanneer u buiten uw schuld om betrokken raakt bij een wintersportongeval met letsel, bijvoorbeeld omdat iemand anders tegen u aan skiet, dan heeft u recht op een vergoeding voor uw letselschade. Zeker bij een ongeluk in het buitenland is het belangrijk dat u zich bij laat staan door een ervaren letselschadespecialist. Deze weet immers welke paden er bewandeld dienen te worden voordat u uw letselschade kunt claimen bij de aansprakelijke partij. Letselschade Test kan u hierbij helpen. Leg uw zaak in dat geval zo snel mogelijk vrijblijvend aan ons voor. Onze hulp is altijd gratis.

« Terug naar het nieuwsarchief