Gordelkorting | Letselschade Test

Eigen verantwoordelijkheid op de weg; gordelkorting

Geschreven op 18 juli 2023

In het verleden waren er een stuk minder regels op het gebied van autorijden. Zo mochten bestuurders in de jaren 60 en 70 zonder gordel de weg op. Sterker nog, de autogordel werd pas in 1972 geïntroduceerd en mensen waren hier toendertijd niet blij mee. Hierbij is ook te vermelden dat er in deze tijd geen snelheidslimieten waren en dronken achter het stuur zitten ook was toegestaan. Toch werd het dragen van een gordel in 1975 verplicht, nadat een recordhoogte van het aantal verkeersdoden (3.000) en gewonden (75.000) werd bereikt. Dit aantal liep snel af na de ingang van deze regel.

Wat is de gordelkorting?

Het is dan ook bewezen dat de gordel mensenlevens redt wanneer men in een ongeluk terecht komt. Iemand stoot zo minder snel het hoofd en wordt ervan weerhouden dat hij of zij door het raam vliegt. Volgens het Openbaar Ministerie is er 40 procent minder kans op letsel bij het dragen van een gordel. Uiteraard houden verzekeraars hier ook rekening mee en wordt er een korting gegeven wanneer de bestuurder geen gordel droeg bij een ongeluk. Deze korting bedraagt voornamelijk 25% procent van het letselschadebedrag, maar kan hoger oplopen. Dit percentage wordt het verkeersslachtoffer gekort op de letselschadevergoeding.

Billijkheidstoets

Om dit percentage te berekenen wordt de billijkheidstoets toegepast. Hierbij wordt gekeken naar wederzijdse gemaakte fouten, de mate van verwijtbaarheid en de aard en ernst van zowel de schade als het letsel. In ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij blijvend letsel, kan de gordelkorting echter ook volledig vervallen.

Afgekeurde gordels

Het kan zo zijn dat de gordel in de auto niet voldoet aan de veiligheidseisen, waardoor deze afgekeurd kan worden. Bij een APK wordt deze dan ook altijd gecontroleerd, zodat de bestuurder altijd met een veilige gordel de weg op gaat. Wanneer deze defect is, kost dit meestal rond de €150,- om te laten vervangen.

Letselschade hulp van Letselschade Test

Bent u bij een verkeersongeval betrokken geraakt? Neem dan contact op met een van de specialisten van Letselschade Test. Wij helpen u met het gehele letselschadeproces, vrijblijvend en kosteloos.

« Terug naar het nieuwsarchief