Een vuurwerkverbod om letsel te voorkomen | Letselschade Test

Een vuurwerkverbod om letsel te voorkomen

Geschreven op 27 november 2020

Dit jaar is zowel de verkoop als het afsteken van vuurwerk verboden. Met dit verbod wordt gehoopt op een vermindering van het aantal ongevallen, met letselschade als gevolg, tijdens komende jaarwisseling. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld brandwonden en oogletsel. Op deze manier zal de zorg minder belast worden met vuurwerk gerelateerde ongevallen tijdens deze toch al hectische tijd.

De vuurwerkbranche is het er niet mee eens

De vuurwerkbranche is boos en stelt dat de huidige omstandigheden worden misbruikt om zo het verbod in gang te brengen. Ze leggen uit dat een vuurwerkverbod niet het effect zal hebben waar iedereen op hoopt. Zo zouden er van de 2 miljoen mensen die zich jaarlijks bij de spoedeisende hulp melden, ‘slechts’ 385 gevallen gerelateerd zijn aan vuurwerk. Daarbij zouden de meeste ongevallen het gevolg zijn van het afsteken van illegaal vuurwerk.

1.300 vuurwerkslachtoffers

De organisatie VeiligheidNL geeft aan dat de 385 patiënten op de spoedeisende hulp niet de enige groep vuurwerkslachtoffers is. Zo hebben er zich tijdens de vorige jaarwisseling ook nog ongeveer 900 mensen gemeld bij de huisartsenpost. In totaal gaat het dus om circa 1.300 slachtoffers.

De oorzaak van het ongeval

Bij de 418 gevallen waarvan geregistreerd is door welk vuurwerk ze zijn geraakt, werd 20 procent veroorzaakt door illegaal vuurwerk, 21 procent door vuurwerk dat dit jaar verboden zou zijn en in 53 procent van de gevallen was legaal siervuurwerk de oorzaak. Een algeheel vuurwerkverbod zal dus wel degelijk effect hebben.

Doe de online Letselschade Test

Letselschade kan op vele manieren worden opgelopen. Naast vuurwerk zijn ook verkeers- en bedrijfsongevallen veel voorkomende oorzaken. Letselschade Test helpt bij het verkrijgen van een schadevergoeding wanneer u letselschade heeft opgelopen. Leg uw zaak vrijblijvend voor aan de specialisten van Letselschade Test. U ontvangt vervolgens altijd een passend advies met betrekking tot uw situatie. Ook kunt u onze online Letselschade Test doen. Hiermee krijgt u direct een indicatie of u recht heeft op een letselschadevergoeding. Mocht u nog vragen hebben, schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. Dit kan middels ons contactformulier of bel naar 085 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief