E-bike-verantwoordelijk-letsel-ouderen

E-bike verantwoordelijk voor een hoop letsel onder ouderen

Geschreven op 20 april 2023

De populariteit van e-bikes zit nog steeds in een stijgende lijn. De elektrische fietsen worden steeds meer gebruikt en zijn voornamelijk populair onder ouderen, wat niet gek is natuurlijk. Wanneer je iets minder goed te been bent, wat al snel gebeurt op latere leeftijd, is een elektrische fiets namelijk een snelle manier van transport. Echter is dit niet de meest veilige manier.

Verongelukken van ouderen door elektrische fiets

Er verongelukten in 2022 namelijk bijna 300 mensen door een fietsongeluk, waarvan er 150 ouder waren dan 75 jaar. Dit zijn ruim 50 meer ouderen dan het jaar ervoor en tot nu toe stijgt dit aantal helaas ieder jaar door. Van de bijna 300 fietsongelukken is bij een derde een elektrische fiets betrokken. Tussen de stijging van de populariteit van elektrische fietsen onder ouderen en het aantal ongelukken van ouderen op de fiets is dus wel degelijk een verband te vinden.

Eerste hulp voor letsel fietsongelukken

Cijfers van het afgelopen jaar laten zien dat er in totaal 88.000 fietsers op de spoedeisende hulp zijn beland. Hiervan heeft ruim twee derde ernstig letsel opgelopen. Het aantal fietsers dat op de spoedeisende hulp is behandeld door het opgelopen letsel is in de afgelopen tien jaar met 40% gestegen. Dit is een gigantisch groot aantal. Er is dus een grote kans dat, wanneer iemand in een fietsongeluk belandt, diegene direct op de spoedeisende hulp behandeld moet worden.

Dit houdt dus in dat er voornamelijk ernstig letsel wordt opgelopen bij een fietsongeluk. Niet geheel verrassend, aangezien een fietser erg kwetsbaar is in het verkeer. Al helemaal nu de elektrische fietsen een hogere snelheid behalen dan de normale fietsen van voorheen.

Veel voorkomend letsel bij een fietsongeluk

Het meest voorkomende soort letsel bij een fietsongeluk waarvoor iemand op de spoedeisende hulp belandt, is hersenletsel. Hierbij gaat het om bloedingen, kneuzingen en breuken, welke allemaal enorm gevaarlijk kunnen zijn. Maar hoe kan dit letsel voorkomen worden?

Maatregelen voor fietsongelukken

Kunnen er überhaupt maatregelen genomen worden? Het eenvoudige antwoord is; ja. Door het invoeren van een helmplicht wordt de kans op hersenletsel met 62 procent verlaagd. Het kabinet heeft echter laten weten deze regel niet in te willen voeren.

Naast een helmplicht zou er ook een jaarlijkse cursus gegeven kunnen worden die ouderen moeten bijwonen om een elektrische fiets te mogen rijden. Zo blijven ze op de hoogte van de huidige regels en kan er worden gekeken of het reactievermogen nog op peil is. Echter lijken zowel de ouderen als het kabinet hier geen fan van te zijn, waardoor dit waarschijnlijk ook achterwege gelaten wordt.

Letsel opgelopen door fietsongeluk

Wat er aan dit probleem gedaan zal worden is nog niet duidelijk, Het is in ieder geval wél duidelijk dat er enorm veel letsel wordt opgelopen bij een fietsongeluk, en dat dit aantal nog steeds stijgt. Pas dus vooral goed op wanneer u op een elektrische fiets rijdt om ernstig letsel te voorkomen.

Heeft u wel al letselschade opgelopen door een fietsongeluk en gebeurde dit buiten uw schuld om? Neem dan direct contact op met een van onze letselschadespecialisten. Onze hulp is geheel kosteloos en ons advies vrijblijvend. Bezoek de contactpagina, of bel naar +31 (0)85 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief