Letselschade Nieuws

Duizend doden door medische missers

Geschreven op 28 september 2015Duizend doden door medische missers | Letselschade Test

Uit een onderzoek van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) dat vandaag werd gepubliceerd, blijkt dat de helft van de mensen betrokken raakte bij een medische fout of in een situatie terecht kwam waarbij het bijna misging. Wanneer het bijna misging, werd de medische misser door de eigen alertheid van de patiënt voorkomen.

Het onderzoek werd gehouden onder bijna tienduizend mensen. De medische fouten werden begaan in een ziekenhuis, zorginstelling of bij de huisarts. In de meeste gevallen ging het mis bij het voorschrijven van medicijnen of het stellen van een diagnose.

Verstrekkende gevolgen van medische missers

De gevolgen van een medische misser zijn in veel gevallen ernstig. In het onderzoek komt naar voren dat patiënten tijdelijk, blijvend letsel en/of psychisch letsel opliepen door toedoen van de zorgverlener. Volgens de betreffende patiënten ligt de oorzaak van de medische missers in het feit dat de zorgverlener niet deskundig genoeg was of dat er slecht werd samengewerkt.

Eén op de vijf patiënten laat ook weten dat hun letsel voorkomen had kunnen worden, indien de zorgverlener beter had overlegd. Of dit ligt aan het gebrek aan communicatie of het feit dat zorgverleners niet luisteren naar patiënten, is onduidelijk.

Ernstig letsel als gevolg van een medische fout

Dat de gevolgen van een medische fout vaak niet meevallen is wel duidelijk. Naast de vele gevallen waarbij er (blijvend) letsel wordt opgelopen, sterven er elk jaar ongeveer duizend mensen aan de gevolgen van een medische fout. Ook dit staat in het onderzoeksrapport van NPCF.

Er zijn verschillende typen medische missers die vaker gemaakt worden en die bij een iets hogere alertheid van het medisch personeel eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Zo is het achterlaten van een gaasje of ander materiaal bij een operatie meermaals de reden dat er letsel wordt opgelopen door de patiënt. Tevens worden medicijnen vaak verwisseld met die van andere (gelijknamige) patiënten en wordt er verdovingsmiddel gebruikt dat niet werkt, ondanks dat dit in het medisch dossier staat aangegeven.

Schadevergoeding na medische misser

Het verkrijgen van een schadevergoeding na een medische misser, kan vaak een gecompliceerd proces zijn. Ons advies is om daar altijd zo spoedig mogelijk een letselschadespecialist bij in te schakelen. Voor gratis hulp bij het aansprakelijk stellen van de zorginstelling, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. U kunt contact opnemen via ons online contactformulier of via het telefoonnummer 085 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief