Letselschade Nieuws

Dronken fietser 60x meer kans op letsel

Geschreven op 26 april 2016Dronken fietser 60x meer kans op letsel | Letselschade Test

Onlangs werd de noodklok geluid door het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, nadat er voor de zoveelste keer veel weekendpatiënten binnenkwamen na een fietsongeluk. Het merendeel van de gewonde fietsers had te veel gedronken om nog te mogen fietsen.

Eerder werden er al verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van alcohol op het risico op fietsongelukken. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat fietsers die meer dan vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in hun bloed hebben, bijna 60 keer meer kans hebben op een fietsongeluk met letsel dan nuchtere fietsers.

Fietsen onder invloed gevaarlijk

Hoewel het fietsen onder invloed gevaarlijk en volgens de wet verboden is, nemen toch veel mensen de fiets als zij een avondje gaan drinken in de stad, de plaatselijke kroeg of bij vrienden. De maximale toegestane hoeveelheid alcohol voor fietsers is echter hetzelfde als die voor automobilisten. Het is onduidelijk waarom fietsen onder invloed sociaal door veel mensen wordt geaccepteerd. Waarschijnlijk zit hem dit in het feit dat een fietser minder schade kan aanrichten dan een auto. Toch kan het zo zijn dat andere verkeersdeelnemers ernstig letsel oplopen bij een ongeval doordat zij moeten uitwijken voor de beschonken fietser. Immers is de lijn die fietsers met een slok op volgen vaak geen rechte lijn. Andere weggebruikers zijn hier vaak niet op ingesteld.

Fietsen op Koningsdag

Met Koningsdag voor deur zullen er in de steden veel fietsers zijn die met te veel alcohol in het bloed aan het verkeer deelnemen. Het aantal fietsongelukken zal dan ook groter zijn dan op een gemiddelde woensdag. Wij adviseren u om goed na te denken over uw vervoersmiddel. Mocht u toch de fiets pakken, kijkt u dan goed uit in het verkeer, want de gevolgen zijn bij een fietsongeluk vaak ernstig.

« Terug naar het nieuwsarchief