Dikke winterjas aan achter het stuur verhoogt de kans op letsel | Letselschade-Test

Dikke winterjas aan achter het stuur verhoogt de kans op letsel

Geschreven op 25 februari 2022

Het is al een aantal flink koud in Nederland. Je merkt het goed als je ’s ochtends vroeg al de weg op moet. Het is dan verleidelijk om je zo dik mogelijk aan te kleden en met je dikke trui en goed gevoerde jas zo de auto in te stappen. Dat daar een groot gevaar achter schuilt, is bij velen onbekend. Een dikke winterjas, zeker voor kinderen, kan bijdragen aan een ongeluk met dodelijke afloop. Een dikke winterjas beperkt namelijk niet alleen de wendbaarheid van de bestuurder, maar is ook extra onveilig doordat dan de gordel niet optimaal past.

Het gevaar van dikke winterkleding

Uit een onderzoek van ADAC (zusterclub ANWB) waarbij gebruik is gemaakt van een simulatie van een alledaagse verkeerssituatie, zien we de impact is van het dragen van dikke winterkleding bij een kop-staartbotsing in stadsverkeer. Hierbij werd een pop van een volwassene gebruikt en een kinderpop in dikke winterkleding op een kinderzitje. Het testvoertuig werd abrupt tot stilstand gebracht bij een snelheid van 16 km/u. Hierbij bleek dat bij zowel volwassenen als kinderen de gordel diep in het weefsel van de buik snijdt, wat kan leiden tot ernstig letsel aan het zachte weefsel, zoals de darmen, lever of milt. Het kan zelfs leiden tot inwendige bloedingen.

Letsel door winterkleding, zelfs bij noodremmanoeuvres

In stadsverkeer kunt u dus met het dragen van winterkleding al een grotere kans hebben op het oplopen van letselschade. Maar dit kan dus ook al gebeuren bij de veelvoorkomende noodremmanoeuvres. De kans is groot dat u weleens op de rem trapt omdat een andere deelnemer aan het verkeer onverwachts voorrang neemt. In zo’n geval kan de riem sterk naar het lichaam toe bewegen, zeker wanneer het kleding met een zachte vulling betreft. Normaliter zit de gordel op de hoogte van de onderbuik en omspant in het ideale geval de heupbeenderen bij volwassenen en bij kinderen de dijen. Wanneer de positie van de riem dus hoger ligt, is er het gevaar dat het organen afknelt en in het ernstigste geval erg worden beschadigd.

Tips voor veilig rijden in de koude dagen

Er wordt dus aangeraden om de jas uit te doen, zodat de riem op de juiste positie vastgezet kan worden. Voor kinderen geldt dit ook, ze kunnen het beste zonder jas in de auto worden geplaatst met eventueel een dekentje tegen de kou. Buiten het dragen van dikke winterjassen, vormen ook sjaals en mutsen een belemmering achter het stuur voor de bewegingsvrijheid en het zicht. Deze dienen dan ook afgedaan te worden. Zo is het dragen van handschoenen ook sterk af te raden, omdat deze door de sneeuw nog glad kunnen zijn. Het dragen van dikke winterlaarzen wordt eveneens afgeraden, omdat ze u ervan kunnen weerhouden om het gas- en rempedaal goed aan te voelen. Mocht er een ongeluk gebeuren dan kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij hier over valt.

Letsel opgelopen door autogordel?

Heeft u onverhoopt letsel opgelopen door een aanrijding buiten uw schuld? Dan heeft u in vele gevallen recht op een schadevergoeding. Het uitrekenen van de hoogte van de letselschade is echter een vak apart. U kunt u zich hierin kosteloos laten bijstaan door een specialist. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat de letselschadeberekening correct zal worden uitgevoerd en u de maximale haalbare schadevergoeding kunt claimen. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen via 085 – 500 64 00 of ons online contactformulier invullen.

« Terug naar het nieuwsarchief