Top 10 gevaarlijkste beroepen | Letselschade-Test

De top 10 gevaarlijkste beroepen

Geschreven op 17 mei 2023

Het is binnen vrijwel ieder beroep mogelijk om een vorm van letselschade op te lopen. Of dit nu gaat om psychische of lichamelijke schade, er zitten risico’s aan elk beroep. Echter zijn de risicofactoren bij sommige beroepen uiteraard hoger dan bij de andere. Benieuwd naar de meest gevaarlijke beroepen van Nederland? We hebben een top 10 gemaakt van beroepen waarbij het vaakst wordt aangegeven dat er gevaarlijk werk wordt verricht.

10. Metaalbewerkers en constructiewerkers

Metaalbewerking gebeurt vaak met lasapparaten, lasersnijders en andere gevaarlijke machines waarbij met een verkeerde handeling ernstige letselschade mogelijk is. Ongeveer 42% van de medewerkers in deze sector geeft aan dat het werk vaak of altijd riskant is voor hun eigen veiligheid.

9. Bedieners mobiele machines

Maar ook bedieners van mobiele machines lopen gevaar tijdens het werk. Net iets meer dan 45% van deze beroepsgroep geeft aan dat het werk vaak onveilig is. Mobiele machines kunnen veel schade toebrengen wanneer er verkeerd gehandeld wordt.

8. Loodgieters en pijpfitters

Een loodgieter wordt niet alleen ingehuurd voor het oplossen van een druppelende kraan, maar ook voor bijvoorbeeld een gaslek. Ook werken zij met verschillende soorten apparatuur. Hierdoor is het al snel mogelijk dat zij in een gevaarlijke situatie belanden. Meer dan 45% van de loodgieters en pijpfitters geeft dan ook aan dat zij gevaar ervaren tijdens werk.

7. Dek officieren en piloten

Als dek officier of piloot ben je in leiding van een groot voertuig. Hierbij wordt er vaak gebruik gemaakt van apparaten en zodra er iets misgaat kan dit grote gevolgen hebben. Het is dan ook niet gek dat 46% van deze werknemers aangeeft het werk gevaarlijk te vinden om uit te oefenen.

6. Bouwarbeiders afbouw

Ook in de bouw wordt er veel gewerkt met machines en gereedschappen, welke door velen niet als veilig gezien worden. Bijna 54% van de medewerkers in de bouw geeft dan ook aan dat het werk als gevaarlijk wordt ervaren.

5. Politie en brandweer

Een brandend gebouw inrennen of een gevecht opbreken gaat nooit zonder risico’s. Zo’n 55% van politie en brandweer geeft dan ook aan dat hun werk vaak gevaarlijk is. Bij dit werk wordt dan ook de eigen veiligheid op het spel gezet voor dat van een ander.

4. Buschauffeurs en trambestuurders

Voor een buschauffeur of trambestuurder ligt het gevaar niet alleen op de weg, maar zij vervoeren dit soms ook. Het komt helaas wel eens voor dat de passagiers een bedreiging vormen, waardoor 56% van deze medewerkers aangeeft gevaar te ervaren tijdens het werk.

3. Procesoperators

Procesoperators zijn altijd in de weer met machines en vaak verantwoordelijk voor de veiligheid en onderhoud van deze apparaten. Wanneer iemand hier verantwoordelijk voor is, zit diegene hier met zijn neus bovenop. Hierdoor geeft 57% van de procesoperators aan dat het werk niet veilig is om te doen.

2. Vrachtwagenchauffeurs

Er kan veel gebeuren op de weg, vaak buiten eigen schuld om. Naast een verkeersongeluk kan er ook door motorpech, een klapband of het verliezen van een lading veel letselschade ontstaan. 57% geeft dan ook aan dat zij hun werk niet als veilig ervaren.

1. Koks

Misschien kijkt u hier raar van op, maar het gevaarlijkste beroep is kok. Althans, zo wordt het ervaren. Het is in de keuken erg makkelijk om snij- en brandwonden op te lopen en de werkdruk ligt altijd erg hoog. Daarom is 59% van de medewerkers ervan overtuigd dat dit het gevaarlijkste beroep is om uit te oefenen.

Vergoeding voor letselschade ontvangen

Beoefent u zelf een gevaarlijk beroep en heeft u buiten uw eigen schuld om of door nalatigheid van uw werkgever letselschade opgelopen? Schakel dan de hulp in van een van onze letselschadespecialisten en we helpen u kosteloos een letselschadevergoeding te verhalen!

« Terug naar het nieuwsarchief